Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 107
@Decode:

W sieci można zobaczyć nagranie z interwencji policji 5 kwietnia 2020 r. na terenie smażalni ryb w Mikołowie (gdzie można też samemu łowić ryby). Funkcjonariusz pyta osoby siedzące w oddaleniu od siebie, co tu robią. Na odpowiedź, że czekają na zamówiony posiłek na wynos, żąda od nich paragonu; wypytuje też o poszczególne zamówienia. Gdy osoba wydająca zamówienia odmawia ich podania, policjant pyta kontrolowanego, czy chce 500 zł mandatu, czy powie,
  • Odpowiedz
@elon_w_zbozu: on go nie pozwał za zrobienie mema, tylko rozpowszechnianie wizerunku bez zgody. Jestem bardzo ciekaw co z tego wyjdzie. Wątpię, żeby dostał takie pieniądze, ale wygrać myślę że może.

Bo o ile oczywistą sprawą jest to, że policjanta nagrać wolno, to z wizerunkiem sprawa wbrew obiegowej opinii nie jest prosta. Rozbija się tam o to, że wyłączone z ochrony wizerunku są "osoby powszechnie znane", a o ile każdy policjant jest
  • Odpowiedz
@ryhu aaa myślałam, że też jakąś akcję odwalił a to tylko ktoś randomowo go wybrał

Tu trochę inaczej, bo policjant sam się zaprezentował na filmie

Memy są przerobione, manipulowane. W filmie tego nie ma. Co się później z tym stało może być analogią, ale to raczej nie autor filmu je zrobił

Ciekawa jestem rezultatu
  • Odpowiedz
@taktoto: "sam się zaprezentował" - ciekawej stwierdzenie, bo sugeruje dobrowolność, jakby świadomie na casting poszedł. Ktos go nagrał, zapewne bez jego zgody (bo do nagrania mieć nie musiał), ale na upublicznienie nagrania sie na pewno nie zgodził. I tylko o to tutaj chodzi.

Nie ma znaczenia, żeby zachował się jak pajac, nie ma znaczenia czy miał rację, czy nie miał, nie ma znaczenia czy interwencja była dobrze przeprowadzona. Tomasz są tematy
  • Odpowiedz
czy to jakoś nie wpływa na ten status osoby powszechnie znanej

@heidd: a znałeś go wcześniej?

Idąc Twoim tokiem rozumowania, to 90% społeczeństwa jest powszechnie znana, bo ma zdjęcie na fejsie.
  • Odpowiedz
@ryhu: jest dzielnicowym, figuruje na stronie policji ze zdjęciem podpisany imieniem i nazwiskiem. Moim zdaniem można się spierać, że w społeczności lokalnej jest osobą powszechnie znaną
  • Odpowiedz
jest dzielnicowym, figuruje na stronie policji ze zdjęciem podpisany imieniem i nazwiskiem. Moim zdaniem można się spierać, że w społeczności lokalnej jest osobą powszechnie znaną

@SzubiDubiDu: A internet to społeczność lokalna? xD Prawo jest po stronie policjanta w tej sytuacji i @ryhu dobrze opisał dlaczego.
  • Odpowiedz