Wpis z mikrobloga

Dziś przepis na tradycyjne danie - Pierogi (tu w wersji z kaczką)
Składniki (2-3 porcje - ok. 24 sztuki):

Przepis w wersji video

Ciasto:
250g mąki
Szczypta soli
100-120ml letniej wody

Nadzienie:
2 kacze udka
1 duża cebula
1 marchewka
1 pietruszka
1 Seler
Kawałek Poru
2 suszone grzyby
6 Ziele angielskie
2 liście laurowe
1 łyżka oleju kuchennego
Cukier
Sól
Pieprz

Sos Kurkowy:
Garść kurek (świeżych lub mrożonych, jeśli nie możesz ich znaleźć)
1 duża cebula
Rosół z Udka Kaczego
80-100ml kremu
zielona pietruszka
Sól
Cukier
Pieprz

Ciasto:
1. Mieszamy mąkę, sól i stopniowo dolewamy wodę - zagniatamy aż mąka wchłonie wodę.
2. Ugniatamy ciasto przez 15-20 minut, aż zmięknie.
3. Odstawiamy na 30-45minut, by nie było aż tak elastyczne.
4. Cienko wałkujemy - wykrawamy kółeczka.
5. Nakładamy ok. łyżeczkę farszu. - Zwijamy brzegi.
7. Gotujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty.

Farsz:
1. Smażymy udka z każdej strony na złoty kolor.
2. Dusimy w wodzie udka kacze z warzywami, liściem laurowym, zielem angielskim i suszonymi grzybami przez około 1.5h.
3. Karmelizujemy cebulę.
4. Gdy kaczka się ugotuje (jest miękka) - wyjmujemy ją z rosołu oraz wyjmujemy też grzybki - rosół będzie nam potrzebny.
5. Gdy ostygnie obieramy mięso z kości - wrzucamy do blendera wraz z grzybkami, cebulą, solą i pieprzem.
6. Blendujemy do pożądanej konsystencji (ja lubię dość spore kawałki mięsa)

Sos:
1. Karmelizujemy cebulę. Dorzucamy kurki i dolewamy trochę bulionu - gotujemy wszystko aż grzyby będą miękkie (jak bulion odparuje to dolewamy).
2. Dolewamy śmietanki i dorzucamy pietruszki (same łodygi - liście będą do dekoracji na wierzch).
3. Chwilę redukujemy, dodajemy pieprz i sól - gotowe!

Nakładamy wszystko na talerz - ja dodałem jeszcze troszkę żurawiny :)

#gotujzwykopem #jedzenie #pierogi #jedzzwykopem
Fridge_ - Dziś przepis na tradycyjne danie - Pierogi (tu w wersji z kaczką)
Składnik...

źródło: comment_16253869371bT6UwxbKDZPf2CziWXsDD.jpg

Pobierz