Aktywne Wpisy
szynszyla2018 +52
Tak do mnie właśnie doszło. Teraz politycy chcą zrezygnować z prac domowych dla kaszojadow w podbaza. Czyli kaszojady w wieku 13 lat będą kończyć szkołę nie nauczone pracy nad sobą z brakami w nauce. Równocześnie od lat otwiera się mnóstwo szkół wyższych prywatnych gdzie wystarczy przelew i 30 % z matury teraz do tego dołączyły uczelnie medyczne kształcące lekarzy. Więc za 15 lat będzie mnie leczył lekarz co nie ogarniał matmy na
howtobepro +708
@Sl_w_k_1: z artykułu wynika że wrócił do siebie do Sanoka
@dzikdzikdzik: podważam ? raczej zadałem pytanie bo dziwi dlaczego ktoś podjął taką decyzję
Jeśli w pytaniu używasz zwrotów typu "po kiego grzyba" to nadajesz emocjonalny ton swojej wypowiedzi, który sugeruje krytykę podjętej decyzji.
Bo? W sensie, uważasz, że to niemożliwe, żeby w dużym, wojewódzkim mieście, przy ciągłych brakach zarówno w liczbie pojazdów, jak i pracowników, wystąpiła sytuacja gdy nie ma wolnej karetki?
Moze trzy staly na swiatlach a czwarty w nie uderzyl?
Nigdzie nie ma szczegolow
Najwidoczniej PRM - Państwowe Ratownictwo Medyczne - a dokładniej dyspozytornia do której wpadło zgłoszenie, podjęła decyzje o zadysponowaniu LPR - Lotniczego Pogotowia Ratunkowego.
Powodów może być wiele, a najbardziej prawdopodobny to brak ZRM - Zespołu Ratownictwa Medycznego, czyt. "karetki". Może wiedzieli, że te SORy o których piszesz są przeładowane, a może to, a może tamto.
TL;DR: Decyzję podjęła dyspozytornia, a nie CPR (112).
Co z tego że są szpitale obok? Ty myślisz że karetki ZRM stoją w garażach pod szpitalem? No właśnie nie, są rozstawione po całym mieście, a reszta swoi w bazie więc bliskość szpitala ma mało do rzeczy
https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?fbclid=IwAR26NK-9dJZutYHjyU7vAKlkSE0KYyC00f7MJVyhHRSpL3mWTAwXy9wm1IQ∣=12yT4u-n_5foEQ7F-oUSV7lw2EUH0fPx8≪=50.045189356516445%2C20.01804551156928&z=12 tutaj możesz zobaczyć gdzie jest miejsce ich postoju gdy czekają na wezwanie.
W razie wypadku sporego zwyczajnie chorzy są rozsyłani po różnych szpitalach żeby nie zapchać 1 SORu, tylko dyspozytor rozsyła
na zadysponowanie w szczególnych przypadkach. Decyzję o wysłaniu podejmuje każdorazowo dyspozytor medyczny (nie 112), naziemny ZRM może poprosić o zadysponowanie śmigłowca jeśli są do tego wskazania.
Samo ladowanie helikoptera oceniam na 2-3 minuty, sam byłem zdziwiony że już jest. Droga była zablokowana błyskawicznie przez naziemnych.
@szuwarek-mini: już tłumaczę. Na wielickiej od wielu lat obowiązuje ruch "half-UK" czyli niby prawostronne ale kierowcy chyba mają nakaz jazdy przy lewej krawędzi jezdni. Większość kierowców jadących od Wieliczki i zjeżdżających z A4 wali od razu na lewy pas bo za 4 km "bedom skryncać