Wpis z mikrobloga

@BartekBuduje: a jesli chodzi o falownik, to warto doplacac do czegos lepszego, czy ten bedzie ok? Zakładając że panele na dachu. Z innej (drozszej) oferty proponuja n.p. SOLAREDGE lub Kodak a ja nie ogarniam tematu.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@wujo17: nie daj sobie wcisnąć slabszego inwertera niz moc paneli w kWp.
Jak masz moc paneli 10kwp, to bierz inwerter 10kW, a nie zadne 8.

ja przy zamówieniu troszke sie postawiłem sprzedawcy, bo chcial mi dac slabszy inwerter i jestem bardzo zadowolony że to zrobilem.

bo panele 10kWp potrafia przy odpowiedniej pogodzie dawac nawet 11,5kW mocy i cały ten szczyt bylby przez slabszy falownik wycięty i stracony.
  • Odpowiedz
@wujo17: Kodak to nic specjalnego. Solar Edge juz jak najbardziej najwyzsza liga inwerterów. Jednak jeśli masz prosty południowy dach bez zacienien i to nie bierz Solar Edge. Bierz prosty inwerter z gwarancja 10 letnia. W cenie Sofara można dostać obecnie znacznie lepiej technologicznie złożone inwertery, choćby takiego Solplaneta.
  • Odpowiedz
@klinQQ: z tego co czytam to wlasnie te nowe zasady obowiazuja tych co dopiero zalozą w 2022.
i tak i tak bardziej oplaca sie zawsze wykorzystac samemu ten prąd. klimatyzowac dom, basen ogrzewac? samochod elektryczny ladowac.
no ale jak ktos zalozyl tylko w celu odsprzedawania prądu to lipa faktycznie bedzie
  • Odpowiedz