Wpis z mikrobloga

@Paula_pi: I jak ma świat iść do przodu jak każdy naród ciągle swoje "moje coś jest najmojsze"
Nawet misja na Marsa się nie udała przez przeliczenie jednostek imperialnych na metryczne.
Kiedy CI idiociu u góry pójdą po rozum do głowy że język, niezależnośc narodowa powinny iśc na dalszy plan na pierwszy globalny rozwój i partnerstwo.
Każdy na świecie powinien znać 2 języki światowy np Ang lub Chińskie kwestia dogadania oraz
  • Odpowiedz
I jak ma świat iść do przodu jak każdy naród ciągle swoje "moje coś jest najmojsze"

@Niebadzlosiem: No właśnie nie każdy naród, bo jednostki imperialne są oficjalnie używane, oprócz USA, w takich krainach mlekiem i miodem płynących jak Liberia i Birma xD
  • Odpowiedz
Męski żart

@Paula_pi: 6 stóp zrozumie każde dziecko w każdym zakątku świata. Zresztą w pewnym wieku, "naturalnie" odmierza się tak odgległości "tiptopami" czy jak to się nazywa.
X metrów zrozumie jedynie osoba po odpowiedniej edukacji i doświadczeniu w używaniu tych jednostek.
  • Odpowiedz
@Paula_pi: 6 stóp zrozumie każde dziecko w każdym zakątku świata.

Nooo.... Tak średnio bym powiedział.
To daje jedynie jakieś zgrubne pojęcie, jakiego rzędu wielkości omawiamy. Jak słyszę w piosence "sześć błota stóp" to wiem, że tego błota było mniej-więcej na wysokość dorosłego chłopa.

Ale jak czytam, że ktoś ma 6 stóp wzrostu, to - bez przeliczania - nijak nie daje mi to nawet pojęcia, czy ten ktoś jest wysoki,
  • Odpowiedz
I najdalej po pierwszej kłótni na podwórku na temat "kto dalej rzucił patykiem" dzieciaki się orientują, jak wiele wad ma taki sposób mierzenia.

@RandomowyMirek: Gdyby mierzyli "metrami" bez dostępnego wzorca kłótnie byłyby większe. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Dlatego też oficjalna stopa ma bardzo dokładnie określony wymiar, zachowuje jednak swój intuicyjny charakter. Metr ma jedynie określony wymiar - nic więcej.

p.s.
Używam i jestem zwolennikiem naszych metrów
  • Odpowiedz