Aktywne Wpisy
fanmarcinamillera +170
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Tytuł: N czy M
Autor: Agatha Christie
Gatunek: kryminał
ISBN: 9788327150899
Ocena: ★★★★★☆☆☆☆☆
Moja przygoda z Agathą Christie powoli dobiega końca. W zasadzie seria z Tommym i Tuppence to ostatnie książki jakie pozostały mi do przeczytania. Nie bez powodu właśnie one zostały na sam koniec. Kilka lat temu miałam możliwość czytać książkę "Dom nad kanałem", której bohaterami była ta para i tak się do nich zraziłam, że przez długi, długi czas omijałam książki z ich udziałem. Kiedy jednak przeczytałam wszystkie inne, a tęsknota za stylem pani Agathy była zbyt silna, postanowiłam dać im jeszcze jedną szansę. Ku mojemu zdziwieniu pierwsza książka z ich udziałem pt. Tajemniczy Przeciwnik okazała się świetna! Wiedziona sukcesem sięgnęłam po kolejną, która okazała się wielkim zawodem. Rzadko się jednak poddaję, a sentyment do Christie jest silniejszy niż potrzeba czytania świetnych książek, tak więc na tapetę wzięłam książkę N czy M.
Z czystym sumieniem mogę stwierdzić, że jest lepsza niż Śledztwo na cztery ręce. Czy to oznacza, że jest dobra? Niekoniecznie. Główni bohaterowie są z lekka irytujący i zadufani w sobie. Da się ich lubić ale trzeba się bardzo postarać. Sama historia wydaje mi się też zbyt fantastyczna i niemożliwa. Takie połączenia nigdy nie wychodzą dobrze i w efekcie otrzymujemy średniej jakości książkę, która niejednego odstraszyłaby od Christie, a jej zagorzałych fanów znudziła. Książka z gatunku tych, które czytam, aby móc przed samą sobą powiedzieć, że przeczytałam całą twórczość Agathy Christie.
Powolny rytm nadmorskiej miejscowości i pensjonat z ciekawą historią to idealna przykrywka dla N i M – agentów niemieckiego wywiadu. Pozory, jak wiadomo, potrafią mylić… Tuppence i Tom próbują zdemaskować szpiegów wśród gości pensjonatu. Przypadkowy incydent pozwala odkryć prawdę, ale to dopiero początek intrygi! Kiedy Tom znika, Tuppence musi sama wyjaśnić zagadkę porwania dziecka, złamać szyfr i wykonać zadanie, które pomoże aliantom uniknąć chaosu i zmienić losy wojny! Nietypowa powieść Agaty Christie, ale uważny czytelnik odnajdzie w niej „znaki szczególne” autorki.
Wpis dodany za pomocą tego skryptu
#bookmeter #ksiazki #czytajzwykopem