Wpis z mikrobloga

Witajcie.
Właśnie przyszedł mi list od naczelnika urzędu skarbowego na angielski adres, a w nim, upomnienie o zapłatę podatku z pit-8c. Jestem rezydentem podatkowym w uk, to samo mam zaznaczone u maklera. Część Mirków tutaj napisała, że nie trzeba się rozliczać z zysków z giełdy, gdy nie masz polskiej rezydencji. W poniedziałek będę dzwonił aby to wyjaśnić, miał ktoś podobny przypadek?
#uk #podatki #gielda
  • 40
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Slaweklwp: Ciekawe. U mnie sytuacja wygląda tak, że 27/04 zamknąłem pozycję ETHUSD, zysk 8000PLN. Rezydencja podatkowa w UK od lat, mam numer UTR. No i na jakiej podstawie mam to zgłaszać do polskiego US? Planowałem to rozliczyć w UK poprzez self-assesment.

@chemik_kieszyk
  • Odpowiedz
@skydancer:

No i na jakiej podstawie mam to zgłaszać do polskiego US?

Na podstawie art. 45 ust. 1 w zw. z art. 3 ust. 2a ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, w związku z dochodem określonym w art. 10 ust. 1 pkt 7 uzyskanym na podstawie art. 3 ust. 2b pkt 5 tej ustawy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@skydancer jakiś czas temu też to czytałem.
Zdaniem Wnioskodawczyni oznacza to, że cały dochód Wnioskodawczyni pochodzący z pracy zarobkowej, dywidend, zysków kapitałowych itd. i skądkolwiek by ten dochód nie pochodził, tj. w obrębie lub poza Wielką Brytanią jest przedmiotem brytyjskiego prawa podatkowego.
Wnioskodawczyni jest zobowiązana do zgłoszenia każdego roku wszelkich swoich zagranicznych dochodów, zysków, zysków majątkowych do brytyjskiego organu podatkowego (Her Majesty's Revenue and Customs) do oszacowania podatkowego.
Jedynym powodem, że
  • Odpowiedz
@Slaweklwp: No tu ewidentnie ta Pani się wypucowała podając adres w Polsce. Ja mam podany adres w XTB zgodny ze stanem faktycznym, czyli UK.

@chemik_kieszyk: Rozumiem - ciekawe czy zbycie instrumentu ETHUSD też pod to podchodzi. Jak czytam art. 3 ust 2b, punkt 5 to chyba podpada to pod "pochodne instrumentów finansowych niebędących papierami wartościowymi"
  • Odpowiedz
Dziękuję wszystkim za odpowiedź, w poniedziałek dzwonię i wyjaśniam.

@Slaweklwp: Wołaj po rozmowie, jestem ciekawy co powiedzą. Też mieszkam za granicą a mam jeszcze rachunek maklerski w Polsce ale jeszcze nic nie sprzedawałem to nie miałem żadnych zysków czy strat
  • Odpowiedz
@Budo: PIT 8C to tylko informacja do urzędu skarbowego o wysokości uzyskanego dochodu lub straty z pojedynczego źródła, nie podlega zatwierdzeniu lub odrzuceniu. Miałeś pewnie na myśli PIT 38, ale skutek odrzucenia deklaracji w systemie to po prostu niezłożenie deklaracji w ogóle. Zapewne dostaniesz taki sam list jak op ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@chemik_kieszyk: nie sądzę, poradziłem się mojego brokera jak to ma wyglądać. Makler wystawia Ci pit (to jest 8c chyba, nie pamiętam) i w usłudze e-pit jest opcja odrzucenia go. Tak zrobiłem i nie dostałem żadnego listu póki co. Oczywiście adresy i rezydencja podatkowa wszędzie poświadczona w uk (biuro meldunkowe, bank, makler).
  • Odpowiedz
@Slaweklwp: ale nie odpowiedziałeś na pytanie- odrzuciłeś pit, czy nie, bo to może być ważne? Ja na Twoim miejscu kłóciłbym się z nimi, że masz rezydencję podatkową w uk i jako rezydent podatkowy uk rozliczasz się z zysków kapitałowych w uk. Będziesz musiał im to oczywiście udowodnić- jeśli masz polskie konta bankowe i maklera, to powinieneś tam mieć ustawiony adres w uk.
  • Odpowiedz
  • 0
@Budo " informujemy o obowiązku wpłaty podatku z zeznania rocznego pit-38 za rok 2020, automatycznie zaakceptowanego w ramach usługi twoj epit"
Nie jestem na bieżąco z tym epit, nie zakładałem tego. Nie odrzucałem, nie przyjmowałem, myślałem, że jak mam nie polską rezydencję to dadzą mi spokój.
W banku i maklerze mam zaznaczoną angielską rezydencje, i pod angielski adres dostałem to wezwanie.
Dzisiaj dzwoniłem do us, ale okazało się, że pracują do
  • Odpowiedz
@Slaweklwp: to znaczy, że nie odrzucałeś pita. Skoro makler wystawia Ci pit8c, to znaczy, że ten pit poleciał też do skarbówki. Skarbówka nie otrzymując odrzucenia od Ciebie zakłada, że masz bulić i nie interesuje jej Twoja rezydencja póki co. Będziesz musiał teraz im udowodnić, że mieszkasz w uk (szykuj skany rachunków, council taxu itd) i że nie podlegasz opodatkowaniu w Polsce.
  • Odpowiedz
  • 0
@Luigi93
@Ghetto
@gatineau
Mała aktualizacja, lepiej późno niż wcale.
Co do tego upomnienia o zapłatę podatku nic więcej nie przyszło. Jednak mimo, że w maklerze miałem angielską rezydencje to w banku miałem polski adres, który od razu zmieniłem. Dzisiaj dostałem z urzędu skarbowego kwit IFT-1R. Informacja o wysokości przychodu(dochodu) uzyskanego przez osoby fizyczne niemające w RP miejsca zamieszkania. Wychodzi na to, że jednak nie trzeba się rozliczać z zysków
  • Odpowiedz