Aktywne Wpisy

Teuvo +55
prawdopodobnie właśnie rozpoczyna się moja saga jedzenia tostów na każdy posiłek dnia przez kolejne pół roku

NAIZDUP 0
#motoryzacja samochód opel astra benzyna LPG. Odpalał wszystko było dobrze. Później nagle nie chciał odpalić więc pomyślałem, że może nie ma benzyny pomimo tego, że wskazówka jest nad czerwonym więc wlałem paliwa ale i tak nie chciał odpalić. Kręcił i najpierw łapał na sekundę i gasnal. Po kilku godzinach odpalił i wszystko było dobrze. Na następny dzień to samo rano wszystko dobrze, później pojechałem do sklepu i znowu. Łapał na

Właśnie przyszedł mi list od naczelnika urzędu skarbowego na angielski adres, a w nim, upomnienie o zapłatę podatku z pit-8c. Jestem rezydentem podatkowym w uk, to samo mam zaznaczone u maklera. Część Mirków tutaj napisała, że nie trzeba się rozliczać z zysków z giełdy, gdy nie masz polskiej rezydencji. W poniedziałek będę dzwonił aby to wyjaśnić, miał ktoś podobny przypadek?
#uk #podatki #gielda
@chemik_kieszyk
TL;DR - zyski ze sprzedaży akcji polskich spółek, na polskiej giełdzie, są do opodatkowania w Polsce.
Ale podejrzewam, że z #kryptowaluty to już nie jest takie oczywiste. Podobnie na przykład instrumenty ETF.
Na podstawie art. 45 ust. 1 w zw. z art. 3 ust. 2a ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, w związku z dochodem określonym w art. 10 ust. 1 pkt 7 uzyskanym na podstawie art. 3 ust. 2b pkt 5 tej ustawy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zdaniem Wnioskodawczyni oznacza to, że cały dochód Wnioskodawczyni pochodzący z pracy zarobkowej, dywidend, zysków kapitałowych itd. i skądkolwiek by ten dochód nie pochodził, tj. w obrębie lub poza Wielką Brytanią jest przedmiotem brytyjskiego prawa podatkowego.
Wnioskodawczyni jest zobowiązana do zgłoszenia każdego roku wszelkich swoich zagranicznych dochodów, zysków, zysków majątkowych do brytyjskiego organu podatkowego (Her Majesty's Revenue and Customs) do oszacowania podatkowego.
Jedynym powodem, że
Komentarz usunięty przez autora
@chemik_kieszyk: Rozumiem - ciekawe czy zbycie instrumentu ETHUSD też pod to podchodzi. Jak czytam art. 3 ust 2b, punkt 5 to chyba podpada to pod "pochodne instrumentów finansowych niebędących papierami wartościowymi"
@Slaweklwp: proponuję konsultować na wykopie jeszcze kwestie zdrowotne.
@Slaweklwp: Wołaj po rozmowie, jestem ciekawy co powiedzą. Też mieszkam za granicą a mam jeszcze rachunek maklerski w Polsce ale jeszcze nic nie sprzedawałem to nie miałem żadnych zysków czy strat
@chemik_kieszyk: @peszmerd odrzuca się pit 8c wystawiony przez maklera w takim wypadku
Nie jestem na bieżąco z tym epit, nie zakładałem tego. Nie odrzucałem, nie przyjmowałem, myślałem, że jak mam nie polską rezydencję to dadzą mi spokój.
W banku i maklerze mam zaznaczoną angielską rezydencje, i pod angielski adres dostałem to wezwanie.
Dzisiaj dzwoniłem do us, ale okazało się, że pracują do
@Ghetto
@gatineau
Mała aktualizacja, lepiej późno niż wcale.
Co do tego upomnienia o zapłatę podatku nic więcej nie przyszło. Jednak mimo, że w maklerze miałem angielską rezydencje to w banku miałem polski adres, który od razu zmieniłem. Dzisiaj dostałem z urzędu skarbowego kwit IFT-1R. Informacja o wysokości przychodu(dochodu) uzyskanego przez osoby fizyczne niemające w RP miejsca zamieszkania. Wychodzi na to, że jednak nie trzeba się rozliczać z zysków