Wpis z mikrobloga

  • 6
Rosół do oceny( ͡º ͜ʖ͡º)
#rosolboners #rosol #niedziela #gotujzwykopem
Dlaczego akurat "rosół" i to w niedzielę?
Kiedyś usłyszałem taka historię z tym związaną. Nigdy jej nie werifikowalem nawet na wikipedii. Wziąłem ją za dobre, ponieważ wydaje się prawdopodobną.
Mianowicie, w zaborze austriackim skoszarowani żołnierze do tygodniowego żołdu dostawali kawalek mięsa, któr trzymali caly tydzień w soli lub solance bo mieli służbę. W niedzielę przy luziejszym dniu, to pierońsko słone mięso tzreba bylo jakoś zjeść. Wiec wygotowywano je w wodzie w celu pozbycia sie nadmiaru soli. ROZSALANO. W ten sposób powstawała zupa ROZ-SÓŁ. A w wymowie przeszlo do rosół.
Ot i cała historyjka. Wiem ze wątek wojska moze być zbędny, i ze w kazdej chaupie marynowno mieso w soli. Ale dlaczego tradycja gotowania rosołu w niedzielę? Na wsi w kazdym dniu mozna było taki wywar ugotować, a w koszrach tylko na niedzielnej przepustce.
waffe1 - Rosół do oceny( ͡º ͜ʖ͡º)
#rosolboners #rosol #niedziela #gotujzwykopem
Dlacz...

źródło: comment_1622359410zs8Gtjysm5UuvzHKf2FYt2.jpg

Pobierz
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@waffe1: Z tego co ja się orientuje to rosół jako wywar mięsny praktykuje się od około XVI-XVII wieku jako danie typowo szlacheckie tzw. rosół królewski miał w sobie kawałek drobiu, wołowiny i wieprzowiny. Do tego dużo cebuli, marchew, ziemniaki w niektórych częściach naszego kraju.

Tak czy inaczej zupa wyjątkowa. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Zamanosuke: przeciez rosol powstal z tego ze kiedys uzywalo sie soli zeby mieso bylo dluzej swieze zamiast saletry i bylo wchuj slone dlatego przed przygotowaniem moczylo sie w wodzie zeby pozbyc sie nadmiaru soli a ze wtedy nic sie nie marnowalo to dodawali tam warzyw i byla zupa ¯\_(ツ)_/¯ rozsolic-rosol
  • Odpowiedz