Wpis z mikrobloga

Jak uczyliście się/uczycie #programowanie?
Pamiętam jak zaczynałem (ok. 15 lat temu) to głownie jakieś tutoriale itp. Póżniej kupiłem 2 książki do #csharp, przyczytałem i #!$%@? umiałem, nie wiedziałem jak skorzystać z tej wiedzy.
Przełom nastąpił jak potrzebowałem bota do gry przeglądarkowej i nie mogłem nigdzie znaleźć. Zacząłem go tworzyć tak z dupy, co chwile doczytywałem o potrzebnych mi bibliotekach, mechanizmach i nagle się okazało że wszystko do głowy wchodzi bez problemu.
Do tej pory nie umiem uczyć się z kursów i książek. Jak chcę się nauczyć jakiejś nowej technologii, to wymyślam sobie jakiś projekt i w trakcie robienia doczytuje o tym co mi potrzebne
  • 88
@lol3pdg: A co piszesz w JSie i poczułeś się urażony ( ͡° ͜ʖ ͡°) ? Ogólnie na roku były żarty i beka z JSowców xd

Wiem, że były i są, ale wiem też z czego wynikają, piszesz w pythonie, a śmiejesz się z js'a? Na poziomie studiów nawet różnicy nie zauważysz, piszę w c#, js, ts i python nie czuje się urażony tylko chciałem się dowiedzieć czy
@damianex19
1. Jakiego algorytmu nie napiszesz w js?
2. Czy ty myślisz, że w pracy na codzień będziesz używać często czegoś innego niż sortowanie listy?
3. Niewiedza ci nie pozwala nie duma :P podaj chociaż jeden przykład tego legendarnego powielania schematu, spróbuj assembly + c
@damianex19: w pracy nie siedzisz lata i nie klepiesz w jednej technologii. Czasami trzeba przeskoczyc do innych projektow, zastapic kogos, albo pomoc cos ogranac bo czas goni. pracodawcom zalezy na ludziach ktorzy szybko ogarniaja nowe tematy i sie w nie wdrazaja. Niedługo fullstack to bedzie norma
@damianex19 dobra już widzę o co chodzi xd odrzucili cie na staż to się wyżywasz, ja miałem rok doświadczenia i złożyłem z 50cv? Miałem jakies 20 rozmow i dopiero udało mi się zmienić pracę (ale był to też okres covidowy), na początku bralem to do siebie, ale z czasem po prostu przywyklem, że nie zawsze musi się udać