Wpis z mikrobloga

• 0
#oc kupiłem auto od prywatnego wlasciciela z wykupionym oc. Zadzwoniłem do nich i okazało się, że gość miał na raty i nie opłacil kolejnej. Auto zostało dzisiaj przerejestrowane i co mam teraz zrobić? Mogę wykupić nowe OC na nowe tablice a tamto wypowiedzieć?
  • 18
  • Odpowiedz
Auto zostało dzisiaj przerejestrowane i co mam teraz zrobić?

@TurekD: Polisa OC nie ma związku z przerejestrowaniem. Możesz nie przerejestrowywać i kupić nową polisę na stare tablice i swoje dane lub korzystać z tej po poprzednim właścicielu a możesz też przerejestrować i tak samo kupić nową polisę na nowe tablice lub korzystać z tej po poprzednim właścicielu aktualizując tylko nr rejestracyjny i swoje dane no i oczywiście dopłacając ile sobie
  • Odpowiedz
nawet musisz tak zrobić, nie można nie mieć oc ponieważ za to grożą kary

@Cipihero: Oczywiście że grożą ale OP na razie OC przecież ma po poprzednim właścicielu bo przeszło na niego a przerejestrowanie nie ma nic do tego, OC po poprzednim właścicielu jest ważne do końca okresu obowiązywania polisy, z tym że jeżeli się z niego korzysta to trzeba zapłacić ile tam sobie chce ubezpieczyciel (lub nie płacić - wypowiedzieć
  • Odpowiedz
charmander

@Cipihero: Co? Przecież z automatu OC po zgłoszeniu do ubezpieczalni jest przepisane na nowego właściciela XD
A to że zalega z ratą to nie oznacza że ubezpieczenie przestało działać
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@nieocenzurowany88
@Jestem_Tutaj
@vertical
@droid43210 dzwoniłem i się okazało, że jest opłacona 1 rata z 4ech,a do tego jeśli doszło do zmiany właściciela to nie można płacić już na raty reszty tylko trzeba zapłacić całość. Czy to znaczy że mogę do końca tej 1ej raty jeździć na tym OC, a późnej wypowiedzieć umowę i przejść gdzieś indziej?
  • Odpowiedz
@TurekD: jeździć możesz ale i tak ubezpieczalnia cię będzie "ścigać" żebyś im za to ubezpieczenie zapłacił. Wypowiedz im ubezpieczenie i ogarnij sobie nowe wyjdzie cię taniej pewnie, bo za raty ubezpieczalnie doliczają i 20% więcej
  • Odpowiedz
Czy to znaczy że mogę do końca tej 1ej raty jeździć na tym OC, a późnej wypowiedzieć umowę i przejść gdzieś indziej?

@TurekD Najlepiej zapytaj jakiegoś pośrednika ale według mojej wiedzy to tak - obecnie nie ma już terminu 30 dni na wypowiedzenie OC po poprzednim właścicielu więc można wypowiedzieć później a jak wypowiesz przed upływem 3 miesięcy od zawarcia tej polisy to nie powinni już żądać nic od Ciebie.
  • Odpowiedz
@Jestem_Tutaj No dobra, co zatem z pierwszymi dniami po zakupie, w których OP i tak korzysta z tej polisy? Załóżmy że do końca okresu polisy zostało 2 miesiące a sprzedający opłacił tylko pierwszą ratę z 4. Czy TU zażąda od OPa składki za okres od dnia zakupu do dnia wypowiedzenia? I przypadek drugi - sprzedający opłacił ratę 1 z dwóch, do końca trwania polisy jest 10 miesięcy ale OP i tak od
  • Odpowiedz
@vertical: ad. 1 zależy od TU, ale w większości przypadków tak
ad. 2 art. 31 ustawy daje zakładowi ubezpieczeń do tego prawo, są zakłady ubezpieczeń które po wypowiedzeniu przez nabywcę zwrócą składkę sprzedającemu a nabywcę i tak będą ścigać o zapłatę rekalkulacji za "wyjeżdżony" okres ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz