Wpis z mikrobloga

Pewien niedouczony chłopiec imieniem @Katsukyun zrobił kłamliwy wpis jakoby Rok 1984 byłby jakimś nawiązaniem do kapitalizmu. Problem w tym, że... była to książka bardzo szczegółowo parodiująca radziecki socjalizm xDDDD

Kiedy zwróciłem na to uwagę ów chłopiec podkulił ogonek i skasował moje komentarze. Jak każdy dobry socjalista ewaporując mnie ze strachu, że ktoś mógłby poznać prawdę burzącą jego kłamliwe narracje.

Czy każdy socjalizm zbudowany jest na kłamstwie, żerowaniu na niewiedzy i zamykaniu ust każdemu przeciwnikowi? Jeśli nawet w takiej mikroskali jak durny post możemy poczuć przedsmak tego, co byśmy otrzymali w totalitarnym, socjalistycznym piekle?

@oczami_kuca @Majku_

#bekazlewactwa #antykapitalizm #libertarianizm #konfederacja #ksiazki
amantadeusz - Pewien niedouczony chłopiec imieniem @Katsukyun zrobił kłamliwy wpis ja...

źródło: comment_1621774038vwt3zaRYjMeiIknOl8lRkk.jpg

Pobierz
  • 55
@amantadeusz:

Czy każdy socjalizm zbudowany jest na kłamstwie, żerowaniu na niewiedzy i zamykaniu ust każdemu przeciwnikowi? Jeśli nawet w takiej mikroskali jak durny post możemy poczuć przedsmak tego, co byśmy otrzymali w totalitarnym, socjalistycznym piekle?

@amantadeusz: może nie tyle jest zbudowany co musi korzystać z takich metod by trwał dłużej niż pare lat w najlepszym razie.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@amantadeusz: no to posluchajmy tych wszystkich "actually" wytykajacych ci, że chodzi o totalitaryzm a nie socjalizm, ile totalitaryzmów wyprodukował kapitalizm w porównaniu do socjalizmu (zarówno narodowego jak i międzynarodowego).
Jak wiadomo Adam Smith, czy zwolennicy austriackiej szkoły ekonomii są zwolennikami rządów twardej ręki dyktatora, prawda?

.... prawda? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
skrytykował tam totalitaryzm a te naciągane teorie są po prostu żałosne. Ale co się dziwić jak większość z was - konserw jest idoktrynowana od dziecka w takiej samej naciąganej interpretacji Biblii xD mało tego naciąganej interpretacji książki której nawet nie czytaliście xD

@TurboDynamo: Wykopek @amantadeusz kręci bekę z tego, jak jakiś inny wykopek zasugerował, że 1984 to, cytując:

@Katsukyun zrobił kłamliwy wpis jakoby Rok 1984 byłby jakimś nawiązaniem do kapitalizmu

nie
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@amantadeusz:

Nie zrozumiałem faktu, że to de facto historia ówczesnego ZSRR opowiedziana w przystępny sposób dla brytyjskiego czytelnika? Zbieżność nazwisk, systemów politycznych, wydarzeń i postaci historycznych czy nawet drobnych detali radzieckiego życia zupełnie przypadkowa?

ależ ja się zgadzam, że dzieło jest antytotalitarne, miejscami oparte na ZSRR, ale również OP, któremu zarzucasz kłamstwo, w swoim wpisie nie mówił, że było inaczej

faktem jest, że rok 1984 jest oparty przede wszystkim na przeżyciach
@Gaku745: No tak było. Szczególnie zważając na ten zalew gorzkich żali na początku mojej działalności, takich jak: 'dodajcie tego okropnego kapitalistę na czarno!', 'czemu te fakty od amantadeusza pojawiają mi się na tagu pomimo czarnej listy, one zaburzają mój kruchutki safespace :(((((('

@dqdq1: Czyli jak jestem Polakiem, to nie mogę krytykować Polski albo zachowań Polaków? Bardzo ciekawa logika.

@sebastiann: Nigdzie do niczego nie przeszedłem. Całość jest niezmienna. To jest
Uważasz, że Orwell w ogóle nie miał na myśli ZSRR pisząc rok 1984?

@carvain: uważam że jako zadeklarowany socjalista który walczył o socjalizm w Hiszpanii w antystalinowskiej Partii Robotniczej Zjednoczenia Marksistowskiego skrytykował tam totalitaryzm na przykładzie jednego państwa które według niego było wypaczeniem komunizmu. Tyle i tylko tyle. Nie było tam w ogóle krytyki socjalizmu ani komunizmu, byla krytyka terroru zaprowadzonego ZSRR już po rewolucji. Jestem poza waszym debilnym sporem. Ale
No tak było. Szczególnie zważając na ten zalew gorzkich żali na początku mojej działalności, takich jak: 'dodajcie tego okropnego kapitalistę na czarno!', 'czemu te fakty od amantadeusza pojawiają mi się na tagu pomimo czarnej listy, one zaburzają mój kruchutki safespace :(((((('

@amantadeusz: na czarno trafiałeś za trollowanie i zasyfianie tagu; nie ma nic złego w potrzebie socjalizowania się, a tag #antykapitalizm to de facto jest nasz wykopowy, socjalistyczny safespace, który
@dqdq1: Oho, kolejny niedouczony. No więc w praktyce nie istnieje żadna różnica między 'socjalistą', a 'komunistą', bo obaj wierzą w dokładnie to samo. Oba terminy przez cały XIX wiek były używane jako synonimy, a ostateczne rozróżnienie nastąpiło dopiero w ZSRR, w okolicach 1925-27 roku. To po prostu pewne stadia urojonego przez Marksa potoku dziejów i tyle.

Wcale mnie nie dziwi, że antysocjaliści muszą wam tłumaczyć działania waszej własnej sekty. Wszak antysocjalista
Otóż jak nadrobisz swoje braki w podstawach politologii

@TurboDynamo: ah takie typowe, też tak umiem, patrz: nadrobię i na pewno to przedyskutujemy jak wrócisz ze swojej zmiany w mc donaldzie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Wam się wydaję, że

wydaje się wam że krytyka ZSRR = krytyka marksizmu

@TurboDynamo: Nie wydaje mi się, że krytyka ZSRR = krytyka marksizmu. To wam się wydaję (patrząc na odpowiedzi w
@amantadeusz: wcale sie nie dziwię że ludzie ci jadą za te bzdury które wypisujesz. Chcesz sobie przywłaszczyć dorobek Orwella, mieszasz pojęcia (partia socjalistyczna obalona przez partie komunistyczną rosji w 1917 roku chyba wystarczająco pokazuje że pierdzielisz od rzeczy) bo nie potrafisz się przyznac do błędu.

Socjalista Orwell krytykował totalitaryzm, jakikolwiek by on nie był- a walczył z prawicowym w wojnie domowej w Hiszpanii.
Jak jest socjalizm, to jest totalitaryzm. A ci głupi filozofowie, historycy, politolodzy i inni naukowcy tak o tym gadali, a to takie proste ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@sebastiann: O, proszę. Wycieranie sobie buzi nauką, 5+ punktów do autentyczności ( ͡° ͜ʖ ͡°)

No więc tl;dr z naukowego punktu widzenia nie istnieje możliwość powstania formacji pt nietotalitarny-socjalizm. Nie było historycznie takiego tworu i oczywiście
@TurboDynamo: no to rozmawiajmy, ja się zgadzam z tym, że porównanie ustroju opisanego w 1984 do kapitalizmu, jak to zrobił mirek w innym wpisie to absurd. Tylko tyle i aż tyle.

@dqdq1: przecież ja napisałem że jestem poza tymi debilnymi sporami. To nie była ani książka krytykująca kapitalizm ani książka krytykująca marksizm. To była książka krytykująca stalinizm. I ty się mylisz i typ od kapitalizmu. I nie, nie dowiedziesz że