Aktywne Wpisy
thorgoth +530
Obejrzałem Łowców Skór, znakomity dokument od MAX (dawne HBO). Opowiada o procederze handlu informacjami o zgonach pacjentów przez załogi karetek pogotowia w Łodzi oraz o przypadkach gdy załoga karetki pomagała pacjentowi odejść z tego świata.
- wstrząsające jest to, że w zasadzie mało kto został za ten proceder ukarany, raptem dwóch sanitariuszy, poza tym kilka śmiesznie niskich wyroków za nieudzielenie pomocy i tyle
- nawet te dwa wyroki (dożywocie i 25 lat) są efektem
- wstrząsające jest to, że w zasadzie mało kto został za ten proceder ukarany, raptem dwóch sanitariuszy, poza tym kilka śmiesznie niskich wyroków za nieudzielenie pomocy i tyle
- nawet te dwa wyroki (dożywocie i 25 lat) są efektem
Miraski trzymajcie kciuki. 35 lat w bloku i dość :)
Czas pić kawę na własnym tarasie.
Czas pić kawę na własnym tarasie.
Kiedy zwróciłem na to uwagę ów chłopiec podkulił ogonek i skasował moje komentarze. Jak każdy dobry socjalista ewaporując mnie ze strachu, że ktoś mógłby poznać prawdę burzącą jego kłamliwe narracje.
Czy każdy socjalizm zbudowany jest na kłamstwie, żerowaniu na niewiedzy i zamykaniu ust każdemu przeciwnikowi? Jeśli nawet w takiej mikroskali jak durny post możemy poczuć przedsmak tego, co byśmy otrzymali w totalitarnym, socjalistycznym piekle?
@oczami_kuca @Majku_
#bekazlewactwa #antykapitalizm #libertarianizm #konfederacja #ksiazki
- Wielki Brat - Stalin
- Goldstein (żydowskie nazwisko) - Trocki (Żyd, oryginalne nazwisko Bronsztejn)
-
@amantadeusz: ale wiesz, że Orwell był zadeklarowanym socjalistą? Słusznie krytykował ZSRR i ta krytyka wychodziła z jego socjalistycznych ideałów.
Orwell jakby mówi: "ZSRR to nie jest prawdziwy socjalizm". Styki w mózgu spalone?
A ZSRR oczywiście był prawdziwym socjalizmem i nie ma co do tego żadnej wątpliwości. Życzeniowe myślenie jakiegoś pisarza, wierzącego że następnym razem się uda nie ma tu nic do rzeczy.
Porównywanie 1984 do kapitalizmu to kek i xd razem wzięte. W ogóle takie spłycanie tej książki, że to krytyka tylko tego, czy tylko tamtego, trochę słabo
@wholesome: Wyciągam wniosek z nauki. Z ekonomii, z historii, z filozofii. Książka ta po prostu opisuje 'każdy' socjalizm. Niezależnie od tego co tam sobie jej autor prywatnie fantazjował, o jakimś nieistniejącym i niedziałającym 'demokratycznym socjalizmie'.
@szalony_kundel_lenina: Lewaki nie znają podstaw literatury XD Nic dziwnego, że w oczach społeczeństwa jesteście uważani za niziny
i wiesz co, za nizinę, wśród polskiej inteligencji, uważa się tylko konserwatystów xD
@wholesome: OP po prostu ukazuje nam, że @Katsukyun nie zna literatury na którą się powołuje.
Not today.
"była to książka bardzo szczegółowo parodiująca radziecki socjalizm"
idź się schowaj
@szalony_kundel_lenina: Miał na myśli krytykę radzieckiego socjalizmu.
biorąc pod uwagę fakt, iż nie zrozumiałeś ani dzieła Orwella, ani wpisu @Katsukyun, powinieneś uważać z takimi oskarżeniami xD
@szalony_kundel_lenina: Nie zrozumiałem faktu, że to de facto historia ówczesnego ZSRR opowiedziana w przystępny sposób dla brytyjskiego czytelnika? Zbieżność nazwisk, systemów politycznych, wydarzeń i postaci historycznych czy nawet drobnych detali radzieckiego życia zupełnie przypadkowa?
Na pewno czytałeś tę książkę? Bo wiesz, sprzątanie kibla w empiku to jeszcze niezupełnie 'praca z kulturą' ( ͡°
@amantadeusz: Trochę hipokryzja. Wcześniej usuwałeś każdą moją odpowiedź, bo wrzuciłem cię na czarnolisto. A czemu byłeś na mojej czarnolisto? Wrzuciłem cię tam w monencie, kiedy usunąłeś jedną z moich odpowiedzi xD Od samego początku usuwałeś wpisy które były dla ciebie zagrożeniem.