Wpis z mikrobloga

Chodzi mi o poprawne nazewnictwo. Nie sypiam zbyt wiele od paru dni więc ciężko mi się skupić. Może ktoś poratuje.

Domena .PL jest domeną najwyższego poziomu.

Zatem:

1. GOV w gov.pl jest domeną drugiego poziomu?

2. URZAD w urzad.gov.pl jest subdomeną czy subdomeną domeny drugiego poziomu?

3. ROK w rok.urzad.gov.pl jest?

#domena #pomoc #pomocy #internet
  • 4
  • Odpowiedz
@Szkarpet:

1. gov.pl jest domeną funkcjonalną drugiego poziomu, zarezerwowaną jedynie dla oficjeli.

2. urzad.gov.pl jest pełną domeną internetową.

3. rok.urzad.gov.pl jest subdomeną domeny głównej urzad.gov.pl

Pasuje? :)
  • Odpowiedz
@Amfidiusz: Raczej nie za bardzo. Tym bardziej, że domenę rządową dałem tylko jako przykład i nie chodzi mi o określenia takie jak "zarezerwowaną dla oficjeli".

W punkcie drugim również chyba źle zrozumiałeś moje pytanie. Chodzi o nazwanie konkretnej części adresu. W tym przypadku chodziło o "URZĄD". A samo "URZĄD" nie jest, tak jak napisałeś, "pełną domeną internetową".

Chodzi mi wyłącznie o wykorzystanie wyrazów takich jak:

- subdomena

- domena

- pierwszy/drugi/...
  • Odpowiedz
@Szkarpet: Nie możesz urzad.gov.pl nazwać subdomeną, bo domena gov.pl sama w sobie nie istnieje i istnieć nie będzie. To samo dotyczy edu.pl, org.pl czy gsm.pl. Nie wiem jak inaczej chcesz je nazwać, ale powodzenia w tym życzę jeśli oficjalne nazewnictwo Ci nie odpowiada :)
  • Odpowiedz
@Amfidiusz: Ale zauważ, że .pl jest domeną najwyższego poziomu. Zatem .gov. powinna być teoretycznie domeną drugiego poziomu. .Urząd. to zatem subdomena domeny drugiego poziomu. .Rok. będzie po prostu subdomeną lub subdomeną subdomeny domeny drugiego poziomu.

Inna opcje jeśli .gov. nie można traktować jako domeny drugiego poziomu. Ale zwróć uwagę, że nie może ono również stanowić razem z .pl (czyli gov.pl) domeny najwyższego poziomu bo taką może być tylko i wyłącznie sama
  • Odpowiedz