To jaka pogarda wylewa się na biedniejsze grupy społeczne to jest jakaś porażka. Ciągłe źlamdanie jak to możliwe że osoba lepiej zarabiająca będzie płacić wiecej na nfz. Może się wreszcie nauczycie że żyjemy w społeczeństwie. Przecież wykształconym specjalistom też całe społeczeństwo zrzucało się na studia i resztę edukacji. To dzięki powszechnemu dostępowi do edukacji, do infrastruktury, do czegoś doszliście. Nie żyjemy w pozbawionej struktur społecznych kulturze więc nauczcie się że życie w społeczeństwie stawia przed wami pewne warunki.
Dlaczego tyle w was jadu do drugiego człowieka? Nie każdy ma predyspozycje aby zostać programistą. Nie każdy jest prorokiem aby stwierdzić w wieku 18 lat która branża będzie się rozwijać. Niektórym również może poprostu powinąć się noga. Może trafić na złego pracodawce który odbierze mu chęć do rozwoju. Czy wreszcie zachorować, mieć depresję i tysiące różnych sytuacji. Znam wiele osób pracujących poniżej swoich kwalifikacji, czasem mają pecha, czasem za mało socialskilla ale żaden z nich nie jest mitycznym nierobem i pasożytem. Nie dziwcie się że PiS pomimo takiej korupcji, pomimo takich układów, pomimo obajtków, sasinów ma nadal 35 procent poparcia. Skoro dla kazdej partii liberalnej wyborcy PiSu to śmiecie tylko dlatego że zarabiają mniej. Wyjdźcie ze swojej bańki i zobaczcie że wśród biednych jest pełno ludzi inteligentnych a niepracujące pasożyty to margines społeczny którego z roku na rok było coraz mniej.
To dzięki powszechnemu dostępowi do edukacji, do infrastruktury, do czegoś doszliście.
@qwertyasdf: no nieprawda. Do wszystkiego doszedłem sam. Edukacja nic mi nie dała poza papierkami. Języka angielskiego nauczyłem się prywatnie za pieniądze rodziców i to jedyna wartościowa edukacja. Reszty nauczyłem się poza szkołą, która niczego przydatnego mnie nie nauczyła, poza umiejętnością zakuwania.
Z resztą nawet gdyby edukacja w tym chorym kraju czegoś uczyła, to czy na system edukacji składa się plebs
@qwertyasdf: problem polega na tym, że równamy w dół. Nikt z tych mitycznych programistów 15k nie byłby oburzony, gdyby obniżono podatki mniej zamożnym, a ich stawki pozostały bez zmian. Oczywiście w budżecie państwa pieniądze skądś muszą się wziąć, tylko zauważ proszę skalę marnotrawienia środków, którymi już rząd dysponuje: rydzyki, obajtki, TVP, 500+, powietrzne taxi Kuchcińskiego, itp. itd. W 100% tej patologii nigdy nie się nie uda wyeliminować, jednak to co się
@qwertyasdf może nie powinni wylewać, bo biedaki nie są niczemu winni, ale dziwisz się? Oni są jawnie okradani. Biedakom to pasuje, więc nawet się nie odezwą, nie sprzeciwią, bo wiedzą, że coś może na tym skorzystają. Bolzga #!$%@?.
lepiej zarabiająca będzie płacić wiecej na nfz. Może się wreszcie nauczycie że żyjemy w społeczeństwie. Przecież wykształconym specjalistom też całe społeczeństwo zrzucało się na studia i resztę edukacji.
@qwertyasdf: Gdyby nikt nikomu się na nic pod przymusem nie zrzucał, socjalizm nie musiałby rozwiązywać problemów, które sztucznie stworzył. No ale wtedy partyjne śmieci, żeby ukraść, musiałyby się wziąć za fizyczną bandyterkę, a pracować fizycznie to niepodobna jest, to lepiej nawet o tym
@Thundercock: no jak się stawia granicę bogactwa na 10k brutto miesięcznie to nie dziwię się oburzenia ludzi. Liczyłeś jak długo trzeba odkładać na mieszkanie albo wkład własny przy takich zarobkach?. W tej sytuacji system karze mirka programistę pochodzącego z ubogiego domu typu matka nauczycielka, ojciec robotnik, który nie odziedziczył od nich nic, a premiuje tych którzy mają mniejsze zarobki miesięczne ale dużo większy majątek (np. mieszkanie w prezencie od rodziców). W
Skoro dla kazdej partii liberalnej wyborcy PiSu to śmiecie tylko dlatego że zarabiają mniej.
@qwertyasdf: nikt nikogo nie uważa za śmiecia, bo zarabia mniej tylko dlatego, że zamiast wziąć się do roboty to optuje za okradaniem innych ludzi dla własnych korzyści. Szanuję wszystkich ludzi pracujących, ale jeśli ktokolwiek mówi, że trzeba mi coś zabrać, bo ktoś nie ma predyspozycji to niech #!$%@? rozrzucać pieniądze z własnego portfela.
@qwertyasdf:Przy skonczonych zasobach na ziemi, na logike jest ze nie da sie zeby pokolenia ktore zaczely gre wczesniej, mialy mniej niz inne.
As the chart above shows, baby boomers — those born between 1946 and 1964 — collectively owned 21 percent of the nation’s wealth by the time their generation hit a median age of 35 in 1990.
Generation X (born from 1965 to 1980) came of age during the era
a najlepsze jest to, że cały ten ból dupy kompletnie nie ma sensu. Mamy 2gi najbardziej patologiczny system podatkowy w Europie. Inteligentni i wykształceni chyba powinni o tym wiedzieć, a nie powtarzać neoliberalne mantry dziwnym przypadkiem zazwyczaj w jednym szeregu z antyszczepami, negacjonistami klimatycznymi i innym szurostwem
@Thundercock: fajny wykres, szkoda, że pomija takie fakty jak kompletny brak ulg podatkowych czy kwoty wolnej dla liniówki w Polsce. A taka Belgia ma
Inteligentni i wykształceni chyba powinni o tym wiedzieć, a nie powtarzać neoliberalne mantry dziwnym przypadkiem zazwyczaj w jednym szeregu z antyszczepami, negacjonistami klimatycznymi i innym szurostwem
@Thundercock: Nigdy uprzywilejowana grupa nie odda swoich przywilejów bez wycia. To analogiczna sytuacja jak z górnikami.
@SzalonyOgorek: Wpisz w google "różnica w wysokości klina podatkowego między wysokimi, a niskimi zarobkami instytut badań strukturalnych" pojawi się 13 stronnicowy dokument ze strony ibsu. Niestety vikop nie daje opcji podpinania załączników w pdfie, albo ja o czymś nie wiem.
Ehh, 37lat i chyba kryzys wieku średniego mnie dopadł. Dla hejterów mieszkam w Norwegii i tutaj są ładowarki ;-) #chwalesie #tesla #samochody oczywiście long range z 4x4
Dlaczego tyle w was jadu do drugiego człowieka? Nie każdy ma predyspozycje aby zostać programistą. Nie każdy jest prorokiem aby stwierdzić w wieku 18 lat która branża będzie się rozwijać. Niektórym również może poprostu powinąć się noga. Może trafić na złego pracodawce który odbierze mu chęć do rozwoju. Czy wreszcie zachorować, mieć depresję i tysiące różnych sytuacji. Znam wiele osób pracujących poniżej swoich kwalifikacji, czasem mają pecha, czasem za mało socialskilla ale żaden z nich nie jest mitycznym nierobem i pasożytem. Nie dziwcie się że PiS pomimo takiej korupcji, pomimo takich układów, pomimo obajtków, sasinów ma nadal 35 procent poparcia. Skoro dla kazdej partii liberalnej wyborcy PiSu to śmiecie tylko dlatego że zarabiają mniej. Wyjdźcie ze swojej bańki i zobaczcie że wśród biednych jest pełno ludzi inteligentnych a niepracujące pasożyty to margines społeczny którego z roku na rok było coraz mniej.
#antykapitalizm #neuropa #nowylad #lewica #polityka
@qwertyasdf: no nieprawda. Do wszystkiego doszedłem sam. Edukacja nic mi nie dała poza papierkami. Języka angielskiego nauczyłem się prywatnie za pieniądze rodziców i to jedyna wartościowa edukacja. Reszty nauczyłem się poza szkołą, która niczego przydatnego mnie nie nauczyła, poza umiejętnością zakuwania.
Z resztą nawet gdyby edukacja w tym chorym kraju czegoś uczyła, to czy na system edukacji składa się plebs
@qwertyasdf: Gdyby nikt nikomu się na nic pod przymusem nie zrzucał, socjalizm nie musiałby rozwiązywać problemów, które sztucznie stworzył. No ale wtedy partyjne śmieci, żeby ukraść, musiałyby się wziąć za fizyczną bandyterkę, a pracować fizycznie to niepodobna jest, to lepiej nawet o tym
@qwertyasdf: nikt nikogo nie uważa za śmiecia, bo zarabia mniej tylko dlatego, że zamiast wziąć się do roboty to optuje za okradaniem innych ludzi dla własnych korzyści. Szanuję wszystkich ludzi pracujących, ale jeśli ktokolwiek mówi, że trzeba mi coś zabrać, bo ktoś nie ma predyspozycji to niech #!$%@? rozrzucać pieniądze z własnego portfela.
@Thundercock: fajny wykres, szkoda, że pomija takie fakty jak kompletny brak ulg podatkowych czy kwoty wolnej dla liniówki w Polsce. A taka Belgia ma
@Thundercock: Nigdy uprzywilejowana grupa nie odda swoich przywilejów bez wycia. To analogiczna sytuacja jak z górnikami.
@Thundercock: Dzięki!
Niżej jest też 69 stron od polityki insight :)