Wpis z mikrobloga

Kasa będzie związana z liczbą dzieci, a nikt za 20 tysięcy nie będzie się decydował na dziecko przy obecnych kosztach jego wychowania.

@markkk92: Chyba sobie żartujesz. Nikt rozsądny by się nie decydował, jednak patola nie myśli zbytnio o przyszłości a ma do tych pieniędzy taki sam dostęp. I tu pojawia się problem. To tak jak w Idiokracji. Głupota zaczyna być promowana i staje się nową normalnoscią, wobec czego ludzie bardziej inteligentni
@enten jeśli patola będzie miała zdolność i wiarygodność w banku na kilkaset k kredytu to nie jest to patola. Ja wiem że na wykopie każdy kto nie zarabia 15k to śmieć, a kasjerki, pielęgniarki czy kierowcy autobusów to podludzie ale świat wygląda trochę inaczej.
@markkk92: Czekaj czekaj, czy oni chcą dawać ten wkład na już istniejące dzieci?
Pytam bo sam tego całego cyrku nie oglądałem w całości a z tego co wyczytałem, to zrozumiałem, że ma być tak, że jak weźmiesz kredyt i zrobisz dziecko to nie spłacasz. A jak nie zrobisz, to musisz oddać państwu to co Ci włożyło.
@enten tam są jakieś dwie ścieżki: jedna że dają gwarancję bankowe wszystkim, a druga że spłacają za Ciebie np. 20 k jak Ci się urodzi dziecko, maksimum 160 k do 6 czy 7 dzieci.
Jak to będzie wyglądało dokładnie? Nie wiem. Mam nadzieję że zostaniemy przy gwarancjach bo ten model był już gdzieś i nie odbił się na cenach. Gorzej jak państwo wykłada gotówkę tak jak za czasów MDM czy RNS.
@markkk92: Ogólnie nawet wszystko jedno jeśli chodzi o ścieżkę, bo jak dają na nowe, to program ma wydajność podwyższania cen o 20k na rok (no chyba, że komuś się urodzą dwojaczki ale to już można wrzucić w margines błędu). Ale jak dają na istniejące, to bezdzietni teraz są w dupie.
@enten na nowe chyba. Wydaje mi się że ten program jest tak zbudowany że nie jest najłatwiej wyciągnąć z niego pieniądze, a przynajmniej nie spotkałem nikogo w życiu, kto by za 20 k robił sobie dziecko, gdzie wyprawka to pewnie minimum 5, a rok w żłobku 18.
nie spotkałem nikogo w życiu, kto by za 20 k robił sobie dziecko

@markkk92: To mało widziałeś :D Ale ogólnie jest tak, że nikt nie robi sobie dziecka którym chce się później świadomie opiekować dla pieniędzy, no chyba że rzeczywiście olbrzymich.
Tak czy inaczej patola będzie sobie robić dzieci z programami czy bez. Różnica będzie taka, że dzięki programom to zanim im się sufit zacznie na głowę walić i przez inwestycje