Ktoś mi pisał że wygląda jakbym miał przegarowany chleb, wziąłem do serca i te moje zakalce nie wyrośnięte to jego wina xD Posprawdzałem jeszcze raz przepisy i mój chleb był najwyżej niedogarowany. Zrobiłem rośniecie 4 godzinne poza + 14 godzin w lodówce i jeszcze godzina poza. W końcu ładny test palca, pięknie zachował formę przy przekładaniu!
@mateusz-zurek: nie ma przepisu per se. Uczyłem się czytając teorię z 20 różnych stron, oglądając wiele filmów na youtube, potem kolejne różne strony, tipsy sripsy, i po analizie logicznej z mojej strony upiekłem pierwszy chleb - z pełnym sukcesem. Potem stosowałem rady z wykopu, z paroma sporymi porażkami. Teraz wróciłem do swojej wiedzy i jest lepiej. Dlatego nie ma przepisu - musiałbym go napisać od nowa. A to by zajęło
@Acri ok, dziękuję. To zapytam o wyrastanie w koszyku. Czy wkładasz koszyk do lodówki? Zakrywasz jakoś szczelnie aby znacznie nie wysechl? Mam lodówkę no Frost, która dość skutecznie wysusza wszystko.
Posprawdzałem jeszcze raz przepisy i mój chleb był najwyżej niedogarowany. Zrobiłem rośniecie 4 godzinne poza + 14 godzin w lodówce i jeszcze godzina poza. W końcu ładny test palca, pięknie zachował formę przy przekładaniu!
#chleb #zakwas #bojowkapiekarska
Czy chleb cały czas trzymasz w garczku podczas wyrastania?
A to by zajęło
To zapytam o wyrastanie w koszyku.
Czy wkładasz koszyk do lodówki? Zakrywasz jakoś szczelnie aby znacznie nie wysechl?
Mam lodówkę no Frost, która dość skutecznie wysusza wszystko.