Aktywne Wpisy
BenizBurger +279
Zrobiłem sobie zestawienie jak bardzo polepszył mi się komfort jazdy dzięki zmianie auta. Miałem Fabię III 1.0 MPI Kombi Classic Ambition z pakietami dodatków z 2022, a teraz kupiłem Volvo V70 w wersji T5 z 1998 roku.
Plusy:
1) prowadzi się przyjemniej, kierownica stawia przyjemny opór, czuć prawdziwą mechanikę i solidność
2) wnętrze ładniejsze, a’la drewniane dekory zamiast tandetnego plastiku
3) tłumi nierówności lepiej o 201% względem starego (Fabia III 1.0 MPI
Plusy:
1) prowadzi się przyjemniej, kierownica stawia przyjemny opór, czuć prawdziwą mechanikę i solidność
2) wnętrze ładniejsze, a’la drewniane dekory zamiast tandetnego plastiku
3) tłumi nierówności lepiej o 201% względem starego (Fabia III 1.0 MPI
wjtk123 +116
Od jutra wchodzą w życie przepisy dotyczące konfiskaty pojazdów kierującym po spożyciu alkoholu.
Serdeczne pozdrowienia dla alko-patusów, którzy przez ostatnie miesiące wypłakiwali historie o biednych rodzinach, które stracą narzędzie pracy/dojazdu, rozsiewali łzawe teksty o różnicowaniu kar za to samo przestępstwo, o bogaczach, którzy będą trzymali w garażu 10 Fiatów Punto specjalnie do jazdy po pijanemu, o policjantach, którzy będą przemocą wlewali do gardła alkohol aby doprowadzić do konfiskaty pojazdu, opresyjnej władzy, która
Serdeczne pozdrowienia dla alko-patusów, którzy przez ostatnie miesiące wypłakiwali historie o biednych rodzinach, które stracą narzędzie pracy/dojazdu, rozsiewali łzawe teksty o różnicowaniu kar za to samo przestępstwo, o bogaczach, którzy będą trzymali w garażu 10 Fiatów Punto specjalnie do jazdy po pijanemu, o policjantach, którzy będą przemocą wlewali do gardła alkohol aby doprowadzić do konfiskaty pojazdu, opresyjnej władzy, która
Prymas Michał Poniatowski i biskup Adam Naruszewicz, w odróżnieniu od Kossakowskiego, Sierakowskiego i tych, których wymieniłeś, przystąpili do Targowicy z opóźnieniem, po przystąpieniu do niej króla Stasia, a celem tego było uchronienie Polski przed kolejnym rozbiorem - co się nie udało. Tak że motywy prymasa i Naruszewicza były inne niż pozostałych hierarchów-targowiczan.
Zarówno Naruszewicz, jak i Poniatowski, byli zwolennikami konstytucji 3 maja
Dla nich było, jest i będzie obojętne kto rządzi tymi ziemiami czy to Polak, Rosjanin czy Niemiec, byle im dutki się zgadzały.
Ich priorytety to byle Polak był głupi, bał się, nie zadawał pytań, nie wnikał i nisko trzymał głowę oraz najważniejsze by płacił haracz od samego urodzenia.
Kościół ułoży się
Szkoda, że nadal silny jest ukształtowany w dobie XVI-wiecznej i XVII-wiecznej kontrreformacji stereotyp Polaka-katolika.
Czesi do dziś pamiętają, że KRK wspierał wrogów Czech i okupantów (głównie Habsburgów, i ogólnie Niemców/Austriaków). Więc negatywnie postrzegają tę organizację.
A do wielu Polaków nadal nie dociera, że krzyżacy to katoliccy zakonnicy, że nuncjusze apostolscy w Polsce jak Vincenzo Lauro i Giovanni F. Commendone to byli szpiedzy Habsburgów działający na szkodę Polski,
Ciekawe, że wszyscy jakoś "zapominają" o przypadkach, gdy duchowni działali na rzecz Polski.
Ciekawe też, że nikt nie jedzie w ten sposób po innych grupach zawodowych, ot choćby o listonoszach. Wśród listonoszowi nie zdarzają się "parszywe osobniki"?
@Mr--A-Veed: no cherry picking opisany już został w poprzednim poście, ale dla katolstwa takie niewygodne informacje są całkowicie niewidzialne jak widać xD
Po pierwsze na obrazku jest sześciu biskupów co ma stanowić dowód na to że kościół katolicki był przeciwny niepodległości Polski. A katolicki episkopat to było ok. 16 biskupów, więc na obrazku nie ma nawet połowy. I bardziej niż Kościół reprezentowali oni króla, przez którego byli powoływani lub rody magnackie z których
Moja kobieta zła, teście źli ale jak im wytłumaczyłem co i jak to o dziwo przyjęli to do siebie.