Wpis z mikrobloga

#informatyka Notepad++
od 15 lat zgłaszam im co jakiś czas, że jeśli długo się obrabia jeden tekst, to w którymś momencie przestają działać wbudowane funkcje np. operacje na liniach (join, split, sort)
pierwszy raz dostałem wiadomość, żebym się o---------ł wreszcie i przestał to zgłaszać, tylko sam znalazł w czym problem

czyli dalej co jakiś czas będę zamykał i uruchamiał ponownie
fajnie, że zrobili cache wszystkich otwartych plików (nie trzeba pamiętać o zapisaniu zmian przed zamknięciem)
tak jakby to był nawet nie workaround a jakiś w ogóle hyper-pseudo-workaround.
deadIift - #informatyka Notepad++
od 15 lat zgłaszam im co jakiś czas, że jeśli dług...

źródło: comment_1620017021pKBsdZ29PQyoJO6YGEXXQv.jpg

Pobierz
  • 48
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Mike-Wazowski: no to u mnie nie łyka tak jak trzeba i n++ w tym przypadku jest bardziej responsywny.
x64, pierdyliard RAMu i rdzeni, a i tak się dławi lub w ogóle odmawia otwarcia ( ͡° ʖ̯ ͡°)
No nie nadaje się do tego Electron po prostu
  • Odpowiedz
@deadIift: że w ogóle ludzie używają takich g---o edytorów typu notepad++, vim, nano do programowania. I głupie gadanie, że jak edytor nie podpowiada to człowiek się więcej uczy i lepiej programuje od razu można wsadzić sobie w dupe, co to jest w ogóle za argument. Właśnie edytor z zainstalowanymi wtyczkami znajdzie Ci błędy których gołym okiem nie widać i poprawi jakość kodu.
  • Odpowiedz
@deadIift: Notepada++ używałem kiedyś tylko do jednej rzeczy, właściwie jednego pluginu: XML Tools. Nie było na windę nic co by temu dorównywało i było darmowe. Co prawda była Altova, ale niestety płatna.
  • Odpowiedz
pamiętam jak kiedyś powiedział że jeśli nie popierasz jakiejś tam ideologii (chodziło chyba o LGBT albo blm) to masz odinstalować jego program xd

@Soothsayer: chodziło o emigrantów
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
@razoreek: kto mówi o programowaniu. Wyraźnie napisałem, że używam go do wszystkiego oprócz kodu.
Po prostu mam takie przyzwyczajenie, że np. plik .nfo zawsze czytam w npp. Jakiś konfiguracyjny .ini do modu gry też. Jakiś .cfg do zbudowania zaktualizowanego obrazu windy też. Jakoś leży mi dobrze. Widzę wszystko wyraźniej. Nawet znajdowanie i zamienianie, regeksy, działanie ogólnie całej obróbki tekstu wydaje mi się naturalne.
VSCode ma PDF na kartkę A4 że
  • Odpowiedz
  • 0
@supra107: @JanuszSraczek: VSCodium nie jest jakiś kulawy? Działa identycznie jak VSCode? Bo tak samo namawiano mnie do Chromium, a potem się okazuje, że Netflix nie działa, przeglądarki PDF w ogóle nie ma itd

Aktualizuje się sam czy są jakieś cuda wianki?
Wtyczki i motywy pobieram sobie od M$ bez problemu?
  • Odpowiedz
@supra107: whoa nie wiedziałem że mają buildy na windows. Używam Kate pod linuxem ale ma trochę wad, może spróbuję pomyśleć nad poprawkami, jeśli chodzi na windowsie to potencjalnych odbiorców jest wiele więcej.

VSCodium nie jest jakiś kulawy?

@deadIift: teoretycznie nie, ale w praktyce np potrzebowałem trzech pluginów, żaden nie chciał się zainstalować w vscodium i musiałem zainstalować vscode.

Mimo wszystko nie mogę się do niego przemóc, w porównaniu
  • Odpowiedz
  • 2
@supra107: @hitherto:
No to k---a tak samo jak z Chromium.
A szczerze zupełnie to nie wiem po co ta ucieczka przed "szpiegostwem". Program gromadzi jakieś dane o tym jak się go używa, teraz wszystko tak robi, nawet oficjalnie ukuli termin telemetrii. Używasz za darmo i jednocześnie pomagasz w rozwoju bez żadnego dodatkowego wysiłku.

Tak jak M$ ciągle przymyka oko na "upgrade z Windows 7" ;]

• Odpowiedz