Wpis z mikrobloga

#leasing #b2b

Czy ja dobrze to rozumuje ?

Załóżmy że, hipotetycznie biorę auto o wartości 100k netto w leasing.
Rata 2 k netto - 2460 brutto
Od tego mogę odliczyć pół vatu oraz podatek dochodowy:
2460 - 230 (VAT) - 423(podatek) = 1806

Jeśli uwzględnimy amortyzację auta która wynosi 20% w skali roku ale na miesiąc daje to 20k/12 = 1666 zł.

I to 1666zl mogę wrzucić jako koszt i znowu zmniejszyć podatek i "odzyskać" z tego 315 zł.

Podsumowując wszystko leasing realnie wychodzi 1806-315 = 1500 zł.
  • 8
Dochodowy odliczasz od 75%kwoty netto bo auto jest do celów prywatnych, czyli wychodzi ci 285 nie 423zl Czyli mamy 2460-230-285=1945zl 1666zl dla mnie rozumowanie jest błędne Realnie w koszt wrzucisz przeglądy, opony, naprawy, duperele. Czemu chcesz odliczać koszt amortyzacji auta jak najpierw musisz wydać na te opony, naprawy, duperele? I paliwo to samo, pol vatu, 75% kwoty netto dochodowego odchodzi To przy założeniu że jesteś vatowcem Realnie liczyłbym 1945 jako kwote bazowa
@bemo amortyzacja to tak jakby rekompensata za strate wartości auta, prawda ? I wynosi ona 20% wartości początkowej auta.
Przeczytałem gdzieś że amortyzacja jest tak jakby twoim kosztem ale nie wydatkiem i możesz sobie ją wrzucać w koszty.

Sorry za głupie pytania ale jesteś świeży w świecie b2b
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@mrKuaku: 3razy odliczyłeś to samo;)
1 odliczyć podatek dochodowy
2 amortyzacja
3 koszt

Niezła kreatywna księgowość;)

Tak koszt to odliczenie tego od dochodu czyli mniej podatku. Jak kupujesz droga rzecz to nie możesz tego zrobić odrazu tylko robisz stopniowo po trochu co miesiąc(amortyzacja)

Jak bierzesz w leasing to auto nie jest twoje czyli nie anortyzujesz. Tylko odliczasz VAT(połowę) i wrzucasz w koszty, (odliczasz od dochodu) jako usługa korzystania z pojazdu
@mrKuaku: Amortyzujesz środek trwały, czyli auto które jest Twoją własnością i które kupiłeś za gotówkę lub w kredycie. W przypadku leasing właścicielem środka trwałego jest leasingodawca, a Ty rozliczasz FV, które od niego otrzymujesz. Dzięki temu możesz rozliczyć nowe auto w np. 2 lub 3 lata, a nie stosując liniową amortyzacją przez 60 miesięcy. Do tego jeszcze clou sprawy czyli wykup: https://www.optif.pl/wykup