Aktywne Wpisy
kinollos +178
WielkiNos +13
Pupa do oceny.
#pupa #pupaboners #tylek #tyleczki #tyleczkiboners #tyleczek #dupa #prokuratorboners #zdrowakobita #spektakularnedupsko #logikaniebieskichpaskow
#pupa #pupaboners #tylek #tyleczki #tyleczkiboners #tyleczek #dupa #prokuratorboners #zdrowakobita #spektakularnedupsko #logikaniebieskichpaskow
Czy ja dobrze to rozumuje ?
Załóżmy że, hipotetycznie biorę auto o wartości 100k netto w leasing.
Rata 2 k netto - 2460 brutto
Od tego mogę odliczyć pół vatu oraz podatek dochodowy:
2460 - 230 (VAT) - 423(podatek) = 1806
Jeśli uwzględnimy amortyzację auta która wynosi 20% w skali roku ale na miesiąc daje to 20k/12 = 1666 zł.
I to 1666zl mogę wrzucić jako koszt i znowu zmniejszyć podatek i "odzyskać" z tego 315 zł.
Podsumowując wszystko leasing realnie wychodzi 1806-315 = 1500 zł.
Przeczytałem gdzieś że amortyzacja jest tak jakby twoim kosztem ale nie wydatkiem i możesz sobie ją wrzucać w koszty.
Sorry za głupie pytania ale jesteś świeży w świecie b2b
(brutto raty-vat 50% z góry) * 0,75 * 0,19 -> dochodowy do odliczenia (0,19 w przypadku liniowego)
leasingu nie amortyzujesz
@tereferee
Dziękuwa za wyjaśnienie
1 odliczyć podatek dochodowy
2 amortyzacja
3 koszt
Niezła kreatywna księgowość;)
Tak koszt to odliczenie tego od dochodu czyli mniej podatku. Jak kupujesz droga rzecz to nie możesz tego zrobić odrazu tylko robisz stopniowo po trochu co miesiąc(amortyzacja)
Jak bierzesz w leasing to auto nie jest twoje czyli nie anortyzujesz. Tylko odliczasz VAT(połowę) i wrzucasz w koszty, (odliczasz od dochodu) jako usługa korzystania z pojazdu