Wpis z mikrobloga

@kubsle: Czy ja dobrze zrozumiałem? Ktoś chce kupić BTC, a nie SafeMoon? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Z tanich miejsc do kupna BTC (i niskiego fee przy wypłacie) masz do wyboru: ChangeInvest (0% fee przy btc), Bitpanda Pro, Coinbase Pro

Do trzymania polecam portfele sprzętowe, takie jak Trezor, a w przypadku mniejszych środków portfele na telefon, gdzie masz dostęp do klucza prywatnego (np. Mycelium)

Tu masz film o
@gacek21: Binance akurat jest dużą i pewną giełdą, ale lepiej się sprawdza do kupowania szitów, przy BTC wypłata jest dość droga - 0.0005 BTC, czyli jakieś 100zł :P.

@To_The_Moon: @P-uchate-K: Portfele sprzętowe są bez porównania bardziej bezpieczne niż jakikolwiek portfel na PC czy telefonie. Możesz mieć zawirusowanego kompa, mieć masą trojanów, keyloggerów itd., ale nikt nie będzie w stanie przejąć Twoich środków, bo klucz prywatny nigdy nie opuszcza urządzenia
@CzulyTomasz: czyli podsumowując, portfel sprzętowy jest w 100% bezpieczny i nie ma żadnych szans na kradzież? Nawet jeśli ukradną sam portfel to bez hasła nic nie wskurają?

Albo jeśli padnie w nim eletktronika albo serwery Trezora?
Jeśli to głupie pytania to wybacz, ale ostatni raz siedziałem w BTC w 2013 roku i jak widać sporo się zmieniło
@To_The_Moon dokładnie, aktualnie nie ma bezpieczniejszego rozwiązania dla zwykłego ludka (jak ktoś szuka jeszcze bezpieczniejszych rozwiązań i ma duże ilości czasu, to zawsze jest np. Glacier Protocol).

Utrata środków w takich portfelach najczęściej jest z winy użytkownika, który np. zapodzieje gdzieś seeda, a Trezor mu się wysypie przy aktualizacji. Portfele sprzętowe są standardowo zabezpieczone pinem, a dodatkowo można użyć passphrase, który jest jakby 25. słowem seeda - portfel będzie generowal inne adresy
@To_The_Moon jeśli padnie elektronika Trezora - możesz sobie kupić kolejny i odzyskać wszystkie środki za pomocą seeda.
Jeśli Trezor zbankrutuje/przestanie istnieć/padną ich serwery - seed jest w uniwersalnym standardzie BIP-39, możesz go wpisać w inny obsługujący ten standard portfel, np. Electrum. Trezora możesz też samemu złożyć - lista komponentów, instrukcje, software jest otwarta i publicznie dostępna, na YT są filmy, gdzie goście od zera sobie montują swojego Trezora według instrukcji producenta.