Aktywne Wpisy

Kamenes +65
Trwa ogólne oburzenie z powodu #protest w #francja #paryz. I ja się ogólnie z nimi zgadzam, sam nie chciałbym, by do Polski przyjeżdżali ludzie z muzułmańskich państw. Tylko że jest problem, bo w Polsce brakuje rąk do pracy, więc my musimy imigrantów do siebie sprowadzać, bo zwyczajnie gospodarka przestanie się rozwijać. Dlatego zachowanie Konfederacji, która szczuje na Ukraińców i zniechęca ich do pozostania w Polsce, jest zdradą stanu. Uchodźcy z #

smuteczek2000s +33
Cześć,
w końcu czuję się dobrze, mimo, że to był ciężki tydzień - wypowiedzenie, nowa praca, spontaniczny wyjazd do Chorwacji i planowanie go. Większe dawki leków, nowe leki.
Ale czuję się już lepiej. Lubię siebie bardziej, swoje ciało i czuję się zwyczajnie z sobą dobrze.
Wzięłam się za siebie i od razu lepiej ( ͡º ͜ʖ͡º)
w końcu czuję się dobrze, mimo, że to był ciężki tydzień - wypowiedzenie, nowa praca, spontaniczny wyjazd do Chorwacji i planowanie go. Większe dawki leków, nowe leki.
Ale czuję się już lepiej. Lubię siebie bardziej, swoje ciało i czuję się zwyczajnie z sobą dobrze.
Wzięłam się za siebie i od razu lepiej ( ͡º ͜ʖ͡º)

Chciałem odpalić c++20 i potestować jak to wygląda bo jestem ciekawy
mój protip jak ktoś chce to robić: róbcie to pod wodą żeby nikt nie widział płaczu, ani nie słyszał krzyku
próbuje narazie skompilować moduł clangiem, i kiepsko mi to idzie, chętnie się dowiem jakie flagi powinienem użyć
clang++-11 -fmodules -std=c++20 helloworld.cpp -o helloworld
dostaje linker command failed with exit code 1
undefined reference to 'main'
clang++ -fmodules -std=c++20 helloworld.cpp main.cpp -omojprogramalbo osobno skompilowac kazdy z nich
clang++ -c -fmodules -std=c++20 helloworld.cppclang++ -c -fmodules -std=c++20 main.cppi zlinkowac
clang++ -fmodules -std=c++20 helloworld.o main.o -omojprogramfatal error: module 'helloworld' not found
Now, let’s compile it. There are two steps in compiling this program:
Compile the module into .pcm , which stands for Pre-compiled Module
Compile main.cpp with the .pcm file
In Clang 10, we have to specify the flag -std=c++2a with other flags. Refer to the Clang Modules page for detailed explanation.
$ clang++ -std=c++2a -c helloworld.cpp -Xclang -emit-module-interface -o helloworld.pcm
$ clang++ -std=c++2a -stdlib=libc++ -fprebuilt-module-path=. main.cpp helloworld.cpp
Run the compiled
std::overflowerror:overflowerror from module helloworld. is not present in definition of std::overflow_error
$ clang++ -std=c++2a -stdlib=libc++ -fimplicit-modules -fimplicit-module-maps -c helloworld.cpp -Xclang -emit-module-interface -o helloworld.pcm$ clang++ -std=c++2a -stdlib=libc++ -fimplicit-modules -fimplicit-module-maps -fprebuilt-module-path=. main.cpp helloworld.cpp
$ ./a.out
Hello Module! Data is 123
[nix-shell:/tmp/cppmodules]$ clang++ -std=c++2a -stdlib=libc++ -fimplicit-modules -fimplicit-module-maps -c helloworld.cpp -Xclang -emit-module-interface -o helloworld.pcm
clang-11: warning: argument unused during compilation: '-stdlib=libc++' [-Wunused-command-line-argument]
[nix-shell:/tmp/cppmodules]$ l
total 72K
drwxr-xr-x 2 user users 4.0K Apr 21 15:48 .
drwxrwxrwt 33 root root 4.0K Apr 21 15:47 ..
-rw-r--r-- 1 user users 188 Apr 21 15:42 helloworld.cpp
-rw-r--r-- 1 user users 54K Apr 21 15:48 helloworld.pcm
-rw-r--r-- 1 user users 74 Apr 21 15:42 main.cpp
[nix-shell:/tmp/cppmodules]$
@RedveKoronny: a to juz zalezy od implementacji headera/modulu algorithm w twojej implementacji bilbioteki standardowej
Mnie najbardziej ciekawi to czy moduły już gdzieś działają xD