Wpis z mikrobloga

Mirki, nie wiecie czy jest w ogóle realne kupić "sensowne" #mieszkanie do remontu w #krakow ?
Uzbierałem na wkład własny po czym go podnieśli, potem w miarę szybko udało mi się trochę dozbierać i jak myślałem, że stać mnie na coś 3 pokojowego to jednak okazało się, że trochę nie do końca... Więc teraz tak sobie kombinuję czy dało by się coś do generalnego remontu kupić bo trochę się na tym znam i dużo mógłbym sobie sam ogarnąć.
  • 36
@hp111: a lokalizacja jest dla Ciebie wazna?
bardzo tanio mozna kupic mieszkania z rynku pierowtnego (ale w sumie tez wtornego) na zlocieniu :)
3 pokoje takie, 50-55m2, kupisz na zlocieniu za 350tys w stanie deweloperskim
Hehe widzę, że wykop jak zawsze nie zawiódł - w sumie nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie ale humor mi się poprawił xD brakowało jeszcze tylko odpowiedzi w stylu: jak nawet mieszkania nie potrafisz sobie znaleźć to lepiej się do tego nie zabieraj - ech panowie coraz więcej amatorów pcha się do zabawy ( ͡° ͜ʖ ͡°) @powaznyczlowiek przeszukałem trochę tych tagów i nie znalazłem nic na ten
@KromkaMistrz: ale wiesz, że ta cena skądś sie bierze. Poniżej PUM nie sprzedają więc albo jakość marna albo mają problem ze sprzedażą bo np. śmierdzi z oczyszczalni ścieków tuż obok + z garbarni troche dalej. Osiedle Podgaje jeszcze lepsze - poza smrodem jest hałas z autostrady/obwodnicy
@hp111: mordo, zdefiniuj sensowne? średnia cena developerki w miescie to ponad 9000 (jak już nie 10k). do remontu koło 8k i trzeba liczyć z 2k/m2 na remont bo materiały ciągle drożeją, majstry mają prosperity i ogólnie leją na ciebie bo znajdzie sie inny co da wiecej. Pytanie co chcesz i gdzie. Ja chciałem 100m2 3 lata temu. Teraz za tą samą kase moge miec max 65m2.
@Thunderball mam oszczędności na kredyt ok. 450k a przydałby by się 3 pokoje bo mój różowy ma własną działalność i potrzebuje na to osobnego pokoju. Więc tak wszystko na styk. A mam możliwość wykonać wszystkie prace remontowe w cenie materiałów (robocizna gratis że tak powiem) wiec zyskuje jakieś 1k z metra. Dlatego jakby coś było do generalnego remontu to było by mi to na rękę.
@hp111: Kupiłem mieszkanie do remontu 2 lata temu. W ciagu tych 2 lat cena za m2 skoczyła o 2 tys... Kiepskie czasy sa teraz na poszukiwanie mieszkania bo mam wrazenie ze ceny #!$%@?. Ale tez nie wydaje mi sie ze bedzie jakaś „korekta” na rynku.

Nie tylko ty szukasz mieszkania do remontu. Jest cała masa fliperow. Co tydzien znajduje w skrzynce karteczkę typu „młode małżeństwo kupi mieszkanie w tej okolicy za
@hp111: ponieważ nie robie z tego jakiś tajemnic to powiem ci tak. też mialem 20% wkładu, kupilem pod koniec zeszłego roku 64m2 + balkon 7m2 + piwnica 11m2 za ok 440k (290 kredo, 150 cash). ktoś mogłby zapytać ale ale 150k to nie 20% wkładu tylko wiecej. ano fakt bo nie 20%.

banksterzy tak nas ruchneli w banku na wycenie i musielismy szybciutko dopłacic róznice. tu sobie przypilnuj tematu bo zazwyczaj
banksterzy tak nas ruchneli w banku na wycenie i musielismy szybciutko dopłacic róznice. tu sobie przypilnuj tematu bo zazwyczaj wygląda to tak, że wycena nieruchomosci banku = wnioskowana kwota kredytu + koszt remotu. wał plega na tym że bank przymuje kwote remotu as is, zaniża wycene i u nas trzeba było wyskoczyć z extra $$$

@Thunderball: Nie za bardzo rozumiem... Chodzi o to, że bank przyznał mniejszy kredyt niż chciałeś, a
@hp111: można z wtórnego dostać coś sensowego. Mi się udało upolować fajne mieszkanie do częściowego remontu w starej hucie na 1szym piętrze - 5,5k/m2. Byłem pierwszym oglądającym i od razu zaklepałem - więc lekki fart. Remont obejmujący wymianę całej elektryki, nowe podłogi z desek + 2 szafy w zabudowie + generalne odświeżenie 3 pokoi + przedpokój (kuchnia, łazienka i wc były w dobrym stanie nie wymagającym ingerencji) wyszedł mnie 60k... Jakbym
@Yetoslav no też tak uważam że ceny są z kosmosu i może jakaś korekta będzie. Ale jak patrzyłem na poprzedni kryzys to ceny mieszkań spadły nawet dość mocno ale na przestrzeni kilku lat więc licząc że będę teraz płacił za wynajem przez te kilka lat to na to samo wyjdzie... @Thunderball właśnie słyszałem o takich przypadkach i dlatego raczej będę brał do wyceny kogoś z zewnątrz nie z banku. Dzięki za informację
@hp111: skąd mamy wiedzieć jak nie wiemy jaki masz budżet. Zawsze się da kupić coś do generalnego remontu, ale jak sobie liczyłam to to naprawianie i przenoszenie rur i mediów może wyjść drożej niż deweloperka
@rozowyPrzegrywek: pisałem wcześniej - mieszkanie do 450 tys. 3 pokoje (lokalizacja południu Krakowa + Bronowice). A co do przenoszenia mediów itp. to mam taką możliwość, że wszystko (poza meblami na wymiar) mogę mieć zrobione praktycznie po cenie materiałów dlatego szukam mieszkania do remontu. Tylko jak dotąd na południu Krakowa znalazłem jedno całkiem fajne mieszkanie ale niestety za 2 lata zaraz obok będzie stał blok i w tym mieszkaniu będzie ciemno jak