Wpis z mikrobloga

Wracac do Polski czy nie?

Kilka faktow:
- single
- 29 lat
- miejsce zamieszkania - UK
- zarobki £40k rocznie brutto
- £60k oszczednosci
- obecnie wynajmuje mieszkanie za £10k rocznie z wszystkimi oplatami
- mozliwosc pracy zdalnej z PL

Argumenty za powrotem
- blizsza rodzina mieszka w PL
- samotnosc, stany depresyjne
- tesknie za tym chorym krajem
- lepszy standard zycia majac dochod w £££
- #!$%@? wie czy UK nie pojdzie sladami Izraela gdzie zeby wejsc do pubu/silownie czy cokolwiek, trzeba miec paszport szczepienia na covid (nie chce sie szczepic)
- jesli to co mowia na World Economic Forum sie sprawdzi i za pare lat bedziemy nic nie posiadac i bedziemy szczesliwi - to wolalabym byc w Polsce, bo na zachodzie mlode pokolenia przywitaja komunizm z otwartymi ramionami

Argumenty przeciw
- obawy co do stanu gospodarki za pare miesiecy/lat - inflacja glownie - #!$%@? wie czy wszystko sie nie posypie
- w Polsce jest obecnie lockdown i nie wiadomo na jak dlugo, w UK zycie wraca do normy
- kraj z kartonu
- ??

#uk #emigracja #kiciochpyta

Wracac do Polski czy nie?

• Tak 24.7% (810)
  • Nie 75.3% (2473)

Oddanych głosów: 3283

• 110
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@gardze_wami: jeśli płacą Ci w funciakach, to podwójny zysk. Pamiętaj o abolicji podatkowej, rząd będzie chciał twojej kasy. No i jeśli nie masz statusu osiedleńca to też nie wiem, czy jest sens to tracić, uk jest już wybredny, jeśli mowa o obcych.
Natomiast raczej nie licz na go, że w pl nie będzie depresyjnie - prawie wszystko od roku z przerwami wyzamykane, multum ludzi ze słabymi perspektywami, standardowe przywary Polaków (czyli
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@gardze_wami: 1. Zrób paszport (albo chociaż SS) żeby w razie czego mieć otwarta możliwość powrotu
2. Posiedz w UK jeszcze rok - tutaj wszystko wraca do normy, w PL będzie dalej rzeźnia
3. Zaplanuj powrót w kolejnym roku jak już zaszczepia Polaków
  • Odpowiedz
- obawy co do stanu gospodarki za pare miesiecy/lat - inflacja glownie - #!$%@? wie czy wszystko sie nie posypie

@gardze_wami: jak zarabiasz w funciakach to inflacja PLN to chyba plus nie minus? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@gardze_wami: ja na Twoim miejscu już dawno siedział bym w jakimś dowolnym zajebistym kraju. Co kto lubi ale wolałbym jakieś Włochy może Hiszpania, gdzieś na którejś z Ameryk. Islandia:] Może sobie podróżuj po świecie co jakiś czas;] Rodzinę możesz odwiedzać albo załóż sobie swoją;D
  • Odpowiedz
@gardze_wami: Moim zdaniem kasa to nie wszystko i jeśli brak rodziny i bliskich znajomych jest na liście Twoich problemów, to długo bym się nie zastanawiał, szczególnie mając opcję pracy zdalnej. Zdrowie psychiczne jest bardzo ważne. Wracaj, zobacz jak jest. Zawsze możesz zmienić zdanie i wrócić do UK bez żalu.
  • Odpowiedz
jesli to co mowia na World Economic Forum sie sprawdzi i za pare lat bedziemy nic nie posiadac i bedziemy szczesliwi - to wolalabym byc w Polsce, bo na zachodzie mlode pokolenia przywitaja komunizm z otwartymi ramionami

@gardze_wami: nie znasz Brytyjczyków, skoro myślisz, że oni to przywitają z otwartymi rękami.
Co do samego powrotu- według mnie to ludzie, którzy wracają są nienormalni i szybko zderzą się z rzeczywistością. Znam parę osób
  • Odpowiedz
@gardze_wami: rozumiem ze wracajac do Polski dalej bedziesz dostawa 40k i pracowac zdalnie? W takim razie rownie dobrze mozesz zamieszkac w cieplym, tanszym kraju jak np Hiszpania.
Za 80-100k euro kupisz jako takie mieszkanie i bedziesz jeszcze miala na wspolne wino z Alejandro.
  • Odpowiedz
@gardze_wami 4 pierwsze argumenty za powrotem są dla mnie kluczowe. Wielu Wykopów nigdy nie mieszkało poza Polską dłużej i nie zrozumieją tej perspektywy szczególnie, że kiszą się w sosie narzekania na swój kraj myśląc, że gdzieś tam mieli by lepiej (ja to nawet rozumiem, bo sam taki byłem). Jeśli możesz nie rzucać pracy a w UK Ci źle to wracaj. W razie czego powrót do UK będzie prostszy niż teraz powrót do
  • Odpowiedz
@gardze_wami: nie ty jedna chcesz wrócić do tego chlewu. Moje siostry które mieszkają w UK 10-12 lat też chcą wrócić. Samotność i brak rodziny i znajomych. Kasa to nie wszystko. Mamy kraj jaki mamy ale to zawsze będzie twój kraj
  • Odpowiedz
  • 1
@gardze_wami nie wiem jak Ty, ale ja po kilkunastu latach na emigracji nie myślę o powrocie. Przestałem o tym myśleć jakoś tak rok po wyjeździe i do tej pory mnie trzyma. Tak czy inaczej powodzenia.
  • Odpowiedz
@gardze_wami: O rany kolejna.
Wrócisz, posiedzisz chwile i będziesz wracać z powrotem (wiem wiem ze pleonazm). Nie ty pierwsza nie ostatnia, każdy z nas musi przez to przejść.
  • Odpowiedz