Wpis z mikrobloga

Mam pytanie o parametry powerbanków. Dla przykładu Xiomi 10 000mAh (cell capacity) 37 Wh 3,7 V ale rated capacity tj 5500 maH, 5.1 V 2.6 A. O ile dobrze myślę to ta pojemność znamionowa to 5,5Ah x 5,1V = 28 Wh, czyli 75% tego co w teorii. A mając w telefonie baterię 3000 mAh na 3,85 V mogę się spodziewać że tym power bankiem naładuję ją gdzieś 2 i 1/3 raza, tak?
#elektronika #pytanie
  • 6
@AdrianV91: to co policzyłeś że efektywnie jest dostępne 75% pojemności ogniwa wynika z tego że nie jest rozładowywane do 0 bo uległoby uszkodzeniu + to że na przetwornicy zawsze będą jakieś straty żeby napięcie z baterii przerobić na stabilne 5.1V

musisz wiedzieć że ogniwa litowe przy pełnym naładowaniu mają około 4.2V, natomiast kiedy są bliskie rozładowania to mają około 3.3V. Oczywiście można by je doić jeszcze bardziej i zjechać do 2.7V
@Tymian: Chodzi mi też o to że to podawanie mAh jest mylące bo nie uwzględnia napięcia jakie ma dane ogniowo i dziwi się czemu nie podaje się standardowe Wh co by było jasne i oczywiste przy porównaniu, a tak to taka zabawa właśnie producentów i konieczność szukania samemu.
@AdrianV91: oczywiście że jest mylące, w końcu o to chodzi. Przecież z dyskami masz to samo.

Ogniwa mają ~3.7 V ze względu na reakcje elektrochemiczne. Ich napięcie będzie się zmieniać wraz ze stopniem rozładowania (4.2 V - 3.0 V), ale umownie podaje się wartość średnią 3.7 V.
10 000 mAh oznacza, że te ogniwa mają taką pojemność w dopuszczalnym zakresie napięć, czyli zwykle 4.2 V - 3.0 V.

W telefonie masz