Wpis z mikrobloga

RZYGAĆ MI SIĘ CHCE.

Dziwić się, że takie jest pojęcie o depresji w tym kraju, a jeszcze jeśli kobiety mają takie podejście do mężczyzn i traktują depresję jak "katarek" to ja nie mam pytań.

Oczywiście jakby sytuacja była odwrócona to przecież byłoby to niewybaczalne.

Baba porównuje gościa do Leonidasa z 300 (i generalnie archetyp faceta)

No, ale gdyby facet mówił, że laska ma być taką kobietą jak powiedzmy Sarah Jessica Parker w SITC no to kuuuuuuuuuuurła, ale byłby skrzek i "bodyshaming przecież!".

Ja #!$%@?ę co to ma być.

**"Pod płaszczykiem przedstawienia historii «pani Doroty i jej męża Rafała», dziennikarka Onetu [*aktywistka Onetu - przyp. NZG] napisała być może najobrzydliwszy tekst, jaki przeczytam w tym roku. I nie bez powodu umieszczono go w dziale «Kobieta Onet»."**

Tutaj całość: https://kobieta.onet.pl/depresja-u-mezczyzny-maskowana-alkoholem-i-agresja-koronawirus-polska/v5v0h7q?fbclid=IwAR319w_KARms4HUyP1e9z4ZTInLxhO43ucN5gkEZQyU-h9yaH8TCjCmn8ZU

#depresja #logikarozowychpaskow #rozowepaski #zdrowie #przegryw
pansterydziasz - RZYGAĆ MI SIĘ CHCE.

Dziwić się, że takie jest pojęcie o depresj...

źródło: comment_1618398500BFviBsEOXOcx0a0drhRzpU.jpg

Pobierz
  • 52
  • Odpowiedz
@pansterydziasz: ogółem problem jest szerszy - w Polsce kuleje wiedza psychologiczna i świadomość powagi zdrowia psychicznego. Ludzie to bagatelizują, mają czarno białe myślenie które z definicji przysparza problemów psychicznych, albo jest ich objawem. Toksyczne środowisko, mechanizmy obronne typu - cały świat jest przeciwko mnie(tu tez widać czarno białe myślenie). Skutki? Ludzie nie biorą odpowiedzialności za swoje życie, decyzje i szczęście. Wierzą, ze to wina okoliczności/innych ludzi/rodziców itp. Co skutkuje niechęcią do
  • Odpowiedz
@pansterydziasz: Ja #!$%@?ę. Obrzydliwe. Jeszcze ten tekst:

Dlaczego Rafał mi tego nie ułatwia, dlaczego zachowuje się tak, jakbym to ja była winna jego depresji? Ja, jego matka, jego ojciec.

No nie wiem, może dlatego, że jesteście? ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@pansterydziasz: ale ale - doczytałam do końca - a na końcu artykułu dopisek:

Jutro w Onecie wywiad z dr n. med. Grzegorzem Opielakiem, psychiatrą, o depresji u mężczyzn i o kuriozalnym zachowaniu żony Rafała.

Więc mam nadzieję, że to jednak trolling, który jutro będzie zmasakrowany również na głównej Onetu ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
Oby #!$%@? bo to jest jakiś kosmos. I porównanie gościa chorego na depesję do ministrant który po 40 latach "upomniał się" Sekielskiemu bo nie potrafił zapomnieć o gwałcie.

@pansterydziasz: ciekawi mnie czy w takiej sytuacji bohaterowie filmu Sekielskiego mogliby jakis pozew wystosowac, wtedy wielka pani redaktor co ten wysryw wyprodukowala obsra sie na mietowo

żona póki co daje rade mogła dawno #!$%@?ć xd

@eternit_nie_wybacza: kaszojada i kredyt maja ( ͡
  • Odpowiedz
nie oczekiwać ze żona/rodzice/brat kogoś uleczą,

@Adexi: Ale żeby podjąć taką decyzję i się przyznać do depresji, trzeba mieć od nich wsparcie i nie bać się że źle, bez współczucia zareagują.
  • Odpowiedz
@Mikka: owszem, tylko prawda jest taka, ze nasze społeczeństwo nie ma empatii, wyrozumiałości i wiedzy. Oczekiwanie tego od ludzi - często niezdolnych kompletnie do takich uczuć z różnych powodów powodować będzie jedynie frustracje. To jest trochę takie błędne koło - rozmaitego rodzaju choroby czy zaburzenia osobowości, problemy psychiczne to efekt genetyczny, ale w dużej mierze również środowiskowy. Dorastasz w toksycznym domu, jeżeli masz problemy emocjonalne to w dużej mierze to efekt
  • Odpowiedz