Wpis z mikrobloga

Siemka. To mój progres po 3 miesiącach nauki gry na gitarze. Wiem ze jeszcze bardzo daleko do ideału ale swietnie się przy tym bawię i jestem z siebie trochę dumny .
A wy jak to oceniacie ?
Ps. Macie jakieś pomysły jak i skąd uczyć się grać? Bo ja uczę się z YouTuba mianowicie guitarlessons 365. Może macie jakieś sprawdzone pomysły.
#gitaraelektryczna #gitara #metal #metallica
  • 15
  • Odpowiedz
@przemekb7: Początki zawsze są trudne ale właśnie to jaranie się, że słuchałeś czegoś latami, a teraz sam to grasz - jest bezcenne. Ciesz się tym, bo później to już nie daje tyle radości co na początku :)

A co do nauki... teraz na youtube są tysiące kanałów i filmów na ten temat. Cokolwiek wpiszesz "ćwiczenia legato" czy "kostkowanie naprzemienne" itd to wyskoczą dziesiątki filmów.

A z drugiej strony - ucząc
  • Odpowiedz
@xUnf: No sastysfakcja jest niesamowita narazie.
Będę musiał w takim razie przeszukać dobrze youtuba
To fakt ale czasami jest ciężko coś zagrać jak nie masz wyćwiczonych podstaw i nie znasz dobrze technik
  • Odpowiedz
@przemekb7: Siema, spoko progres. Ja się uczę ok. 7 tygodni i nie doszedłem do jeszcze takiego poziomu.
Mogę wiedzieć ile godzin dziennie ćwiczysz i jak sobie to rozkładasz? Jak procentowo ćwiczenia, nauka kawałkow itp
  • Odpowiedz
@ActiZ: Dzięki,
a ćwiczę po 2-3 godziny dziennie jako ze siedzę w domu przez lockdown...
szczerze głównie uczę się kawałków, od czasu do czasu zerknę gdzieś jak trzeba robić coś poprawnie i potem staram się to przekładać na kawałek którego się uczę.
Spokojnie 7 tygodni to bardzo krótko, za 7 tyg będziesz 2 razy lepszy niż dzisiaj
  • Odpowiedz
@przemekb7: ja miałem plan po 2h dziennie, ale niezbyt mi się to udaje więc staram sie minimum 30 minut.
Najbardziej upierdliwa dla mnie rzecz to granie na strunie E6 palcem 3 i 4, ale sądze że z czasem przejdzie ;)
  • Odpowiedz
@ActiZ: ważne ze grasz tyle ile mozesz.
Oj stary gdybym ja miałbym dać Ci listę ile rzeczy mi sprAwia trudność to bym do rana pisał.
Jasne ze tak z każdym dniem jest coraz lepiej.
  • Odpowiedz
@przemekb7: Ważne jest też to, że w pewnym momencie jak nauczysz się kawałka na tyle, że nie myślisz co w którym momencie zagrać. To spóbować grać razem z oryginałem (lub troche zwolnionym oryginałem) wtedy nauczysz się grać w tempo (wiem to samo można metronomem zrobić) ale np. mnie metronom na dłuższą metę nudził.
  • Odpowiedz
@benwatkins: różnica jest taka że jak grasz razem z oryginałem możesz przymknąć oko(ucho) na wiele niedociągnięć, jeśli grasz z metronomem jest tylko rytm i twoja gitara i każde niedociągnięcie jest "jak na dłoni" i to jest najlepszy sposób żeby nad tymi niedociągnięciami pracować
  • Odpowiedz