Wpis z mikrobloga

Mam nietypowy problem (chyba?) i nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat (nawet po ang) więc jak zwykle w takiej sytuacji liczę na mirko. Jestem świeżym nabywcą pięknego Volvo V70 III 2.5ft 231KM AT (moje pierwsze auto tej marki). Bardzo cieszę się ze sporej mocy i w ogóle super mi się jeździ, ale to auto ma ciekawą przypadłość. Otóż przy ruszaniu lub przyśpieszaniu przy niskich prędkościach wystarczy dosłownie lekkie muśnięcie gazu i auto mocno wyrywa do przodu. Tak jakby ciężko jest wyczuć stan pośredni pomiędzy toczeniem się a z------------m np. startując ze świateł. Grubo albo wcale. Albo jak chcę wyjechać szybko z podporządkowanej bez mielenia kołami, po prostu w miarę dynamicznie. Trochę to irytuje w jeździe po mieście. Przy czym potem jak już nabierzemy prędkości i wciśniemy trochę więcej gazu to skrzynia bezsensownie późno zmienia biegi i w sumie niewiele się dzieje jeśli chodzi o przyspieszenie, a obroty utrzymywane są wysoko. To jest normalne czy ja mam coś nie tak z oprogramowaniem, czy ki diabeł? Skrzynia to TF-80SC. Ktoś coś? #motoryzacja #samochody #volvo #v70
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@caru: a potencjometr pedału gazu? Albo jakiś czujnik położenia pedału gazu ? Nie wiem jak w volvo ale w vagach słyszałem o czymś podobnym że ciężko było dodać „lekko” gazu
  • Odpowiedz
@matnos:
jak szukam czegoś o przesadnej reakcji na gaz to wszystkie wyniki w google wskazują na tematy o... słabej reakcji na gaz. Ale to może być dobry trop, dzięki
  • Odpowiedz
Skrzynia to TF-80SC

@caru: o panie. Też mam. Spoko skrzynia, tylko trzeba dbać. Niestety ma swoje dziwne zachowania. Kiedy był wymieniany olej w skrzyni? W jeździe mieszanej niby co 80k trzeba, a na forach piszą że nawet co 60k. Jeśli olej nie był wymieniany i nagle będziesz chciał wymienić, to możesz uszkodzić skrzynię. Wszelki syf wzruszony wymianą oleju może zapchać zaworki w skrzyni. Tu już trzeba speca co ogarnia ten
  • Odpowiedz
via Zakop
  • 0
@caru: nie wiadomo, w książce serwisowej są tylko wymiany oleju i rozrządu (a widać ze były wymieniane inne rzeczy, np. elementy zawieszenia czy hamulców, wiec wymiany oleju w skrzyni mogły być również pominięte). Generalnie skrzynia chodzi świetnie tzn. płynnie i szybko, bez żadnych szarpnięć. Natomiast doczytałem, że czujnik położenia pedału gazu może też wpływać na działanie skrzyni więc chyba tam będę szukał tak jak doradziliście. Jestem już umówiony na wymianę
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@caru: tylko pytanie czy wymiana oleju statyczna czy dynamiczna. Nie wiem jak w tej skrzyni, ale w AW, po wymianie oleju konieczna jest adaptacją bo będzie nawet gorzej niż przed wymianą. Po adaptacji natomiast powinno być super.
  • Odpowiedz
@caru: proponuje przejechać się innym samochodem z tym samym silnikiem i skrzynią, najłatwiej znaleźć na grupach facebookowych, ew. fora. Jeśli będzie inne odczucie to diagnostyka, najlepiej u jakiegoś speca od volvo. Taka pierwsza myśl to może poprzedni właściciel zrobił chiptuning, a tunerzy uwielbiają zmieniać mapę pedału przyśpieszenia. Niektórzy robią tak agresywną że tracimy płynność regulacji.
  • Odpowiedz