@Noniusz: Trzeba było od razu pisać, że to wirtualka. W takim razie pewnie jest tam dużo kopii podobnych plików, więc fizycznie zajmuje to niewiele więcej niż jeden plik, a wirtualnie jest np. mnożone x3 dla trzech plików w różnych folderach
@Noniusz: pewnie zaznaczyles wszystko na dysku C i dales wlasciwosci. Domyslnie on nie pokazuje plików ukrytych i systemowych. A taki plik wymiany czy hibernacji porafi zajać od kilku do kilkunastu GB
@doznanie: mam SSD 250GB i ostatnio zamówiłem 1TB, bo mi ciasno (chociaż mam 6-7 TB na talerzowych, no ale przecież nie o to chodzi, żeby odpalać gry AAA z talerza)
@LuxEtClamabunt: czysty windows zajmuje jakies 15gb, do tego plik wymiany, hibernacji, ze dwa programy na krzyz, przegladarki, cache i spokojnie zrobi sie z tego 30-35gb ¯\_(ツ)_/¯
@Noniusz: przyczyny braku miejsca są następujące: - przerośnięty plik pagefile.sys, jeśli masz dużo pamięci - jw, ale hiberfil.sys. Hibernację możesz wyłączyć całkiem, a pagefile możesz doprowadzić do porządku we właściwościach systemu (najszybciej sysdm.cpl) - folder "system volume information", w którym mogą znajdować się pliki przywracania systemu, a także lądują tam chyba "shadow copies" jeśli masz włączoną historię plików - ukryty folder 'Windows.old', gdzie siedzi kopia poprzedniej wersji systemu po aktualizacji. Z
@Tytanowy_Lucjan: nie wiem za co dostajesz plusy, przecież na screenshocie jest właśnie odwrotnie xD
Po drugie to wirtualka i jest tylko emulacja sektorów, obraz dysku jest w ciągłym pliku a virtual box czy vmware sprawia że plik 1b zajmuje 1 bajta w rzeczywistości.
Dzisiaj mija 20 rocznica przystąpienia Polski do UE. Unia realnie zmieniła moje życie. Nie wyobrażam sobie Polski poza UE. Zaplusuj, jesli się za mną zgadzasz.
#windows #komputery #windowstogownojakichmalo
https://superuser.com/questions/66825/what-is-the-difference-between-size-and-size-on-disk/347216#347216
@Noniusz:
Obawiam się, że to nie system operacyjny jest upośledzony ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Odpal sobie jakiegokolwiek Linuksa, zamontuj ten dysk i zobaczysz, że rozmiar jest taki sam.
Plik nie zajmuje na dysku dokładnie tyle ile jest bajtów w pliku. Dysk podzielony jest na klastry. Klaster, o ile dobrze pamiętam, domyślnie w NTFS
@33793383379338:
przecież windows też jest upośledzony
- przerośnięty plik pagefile.sys, jeśli masz dużo pamięci
- jw, ale hiberfil.sys. Hibernację możesz wyłączyć całkiem, a pagefile możesz doprowadzić do porządku we właściwościach systemu (najszybciej sysdm.cpl)
- folder "system volume information", w którym mogą znajdować się pliki przywracania systemu, a także lądują tam chyba "shadow copies" jeśli masz włączoną historię plików
- ukryty folder 'Windows.old', gdzie siedzi kopia poprzedniej wersji systemu po aktualizacji. Z
Po drugie to wirtualka i jest tylko emulacja sektorów, obraz dysku jest w ciągłym pliku a virtual box czy vmware sprawia że plik 1b zajmuje 1 bajta w rzeczywistości.
Komentarz usunięty przez autora