Wpis z mikrobloga

#perfumy
#polkazzapachami

DERBY Synteza EDC

Starsi z Was może i pamiętają ją z minionej epoki, ja nie mam żadnych wspomnień. Trafiłem lata temu na taki wątek

https://brzytwa.org/forum/index.php?topic=251.0

Czytając kilka pierwszych postów możecie się domyślić, dlaczego wydała mi się dużo bardziej interesująca do spróbowania niż Consul czy Przemysławka. Obietnica pierwotnej, zwierzęcej energii zamknięte w 100ml butelce za jedyne 15zł. Na wstępie dodam, że przelałem płyn do butelki z atomizerem i testowałem jak EDT/EDP.

Otwarcie jest bardzo cytrusowe. Jednak nie znajdziemy tutaj "czystej, cytrynowej" nuty znanej z płynów do czyszczenia powierzchni płaskich. Wita nas gorzka bergamotka, skóra od dojrzałej pomarańczy. Bez grama słodyczy, jedynie kwasowość i cierpkość. Po 10-15 minutach cytrusy przechodzą nieco dalej i wchodzą całe na końsko zwierzęce aromaty. Przyznam, że owego 4-kopytnego zwierza dawno nie wąchałem, więc bezpośrednio przyrównywał nie będę. Dostajemy coś w rodzaju zapachu skóry i drewna w miksie z kwaśnymi cytrusami. Samej skóry, nie pastowanej czy niedawno impregnowanej. Później pojawia się trochę słodyczy przez olejek sandałowca, ale na samym zejściu a wcześniej na końcu ogona.
Całościowo zapach nie jest bardzo sztuczny, ale brakuje mu głębi, drugiego dna. Może jakiejś przyprawy, zielska dla podbicia aromatu? Powiem tak, byłaby wersja EDT/EDP w bogatszej kompozycji to bym brał i psikał ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Producent pisze jeszcze o ambrze. Pewnie w bazie jest, ale na pewno nie jest to ostentacyjny ambroxan znany ze współczesnych kompozycji.

Batch code 010218

Trwałość - 3-5h
Projekcja - 6/10 - pierwsze 2h na prawdę solidnie
Cena - obecnie ok 15zł/100ml
szczesliwa_patelnia - #perfumy 
#polkazzapachami 

DERBY Synteza EDC

Starsi z W...

źródło: comment_1617702282XvAdo3SnC4xvcAEW60OogN.jpg

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz