Aktywne Wpisy

SzybkiBLN +21
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
kuba2403772 +111
#kredythipoteczny #kredyt #ing #chwalesie
Pochwale się, hipoteka spłacona. W końcu udało się, długo na to czekałem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Pochwale się, hipoteka spłacona. W końcu udało się, długo na to czekałem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
źródło: Przechwytywanie
Pobierz

Tytuł: Klara i słońce
Autor: Kazuo Ishiguro
Gatunek: literatura piękna
Ocena: ★★★★★★★★☆☆
Świeżynka z rynku wydawniczego. Pierwsza powieść Kazuo Ishiguro po dostaniu przez niego literackiego Nobla w 2017 r.
Główną bohaterką jest tytułowa Klara, tzw. SP, czyli rodzaj androida stworzony po to, by dotrzymywał towarzystwa człowiekowi i był jego przyjacielem. Klara wraz z innymi maszynami stoi w sklepie i liczy na to, że znajdzie swojego nabywcę. Jej ulubionym momentem w ciągu dnia jest ten, w którym wychodzi słońce i Klara może kąpać się w jego dobroczynnych promieniach. Przygarnia ją nastolatka wraz z matką i od tego momentu SP wprowadza się do ich domu, stara się jak najlepiej zadowolić dziewczynkę i próbuje zrozumieć zwyczaje ludzi. Rodzi to szereg niekomfortowym i konfliktowych sytuacji, jednak z czasem aklimatyzuje się w nowym otoczeniu. Pewnego razu nastolatka poważnie choruje, co porusza Klarę i sprawia, że próbuje wyleczyć ją w dość naiwny, ale według niej jedyny słuszny sposób
Książka z pogranicza literatury obyczajowej i fantastyki czy nawet sci-fi. Jej główną tematyką jest w gruncie rzeczy samotność, to, do czego ludzie są zdolni, żeby jej uniknąć i że w przyszłości ten problem będzie się tylko nasilał. Czy da się zastąpić człowieka maszyną, czy ludzie są faktycznie aż tak wyjątkowi i dobrzy w swoim człowieczeństwie, że androidy nie będą w stanie nauczyć się ich zachowań.
Bardzo ciekawa problematyka, podobna do tej z mojego ukochanego Blade Runner. To moja druga książka tego autora po „Nie opuszczaj mnie” i „Słońce i Klara” bardziej mi się podobała. Piękny styl pisania, bardzo plastyczny i opisowy, zdecydowanie jest to literatura piękna, ale jednocześnie nie popada w patetyczność czy zbytnie skomplikowanie.
Akurat w tym czasie potrzebowałam książki o takim klimacie i ta się jak najbardziej sprawdziła. Polecam
Wpis dodany za pomocą tego skryptu
#bookmeter #ksiazki #czytajzwykopem
źródło: comment_1617641109VD9uAyzfWZHtMA9NLq6toq.jpg
Pobierz