Wpis z mikrobloga

Mirki, czy ktoś próbował robić piwko z nutą karmelu? Robić karmel i ładować od razu przy starcie czy na cichą? Wiem że karmel daje się dla barwy ale czy będzie też trochę smaku? Zacier mam już i tak ciemny jak kawa... #piwowarstwo
  • 5
@electro_nick: robisz przegląd różnobarwnych słodów karmelowych, dowalasz monachijskiego czy wiedeńskiego i czegoś ciemnego, chmielisz trochę dla skontrowania mdłości i tyle. No i nie przesadzaj z ekstraktem, ja bym poszedł w max 13-14 blg. Możesz uatrakcyjnić piwo drożdżami belgijskimi. Może wyjść ciekawy bezstylowiec
Jaśniejsze słody karmelowe dają nuty Toffi (tego miękkiego) w połączeniu np. z laktozą jest super,
Ciemne słody karmelowe idą w twardy karmel, ew. suszone owoce typu śliwki, rodzynki.