Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
#wifi #siecikomputerowe #internet #pytaniedoeksperta

Mirkowie, jako że jestem lajkonikiem w tej dziedzinie mam pytanie:
Chcę zrobić sieć mesh z 3-paka Tp-link Deco m4.
Trójpak bo budynek 220m², 3 kondygnacje (w tym piwnica 70m²) i mnóstwo betonu i zbrojenia. Dotychczas używałem routera Huawei e5186-a22, chcę mu wyłączyć wifi i z niego zrobić modem połączony skrętką z Tp-linkiem. Ale Huawei ma tylko wyjścia LAN a Tplink też LAN.
Czy to się tak łączy? A jeżeli tak, to trzeba coś ustawiać w obu urządzeniach oprócz sieci i hasła?
  • 8
@kopszmercen: Na twoim miejscu robiłbym instalację przewodową ethernet i powiesił ze trzy sztuki unifi, zszedł przewodami do jakiegoś centralnego punktu i tam gigabitowy switch, router mikrotik i dalej sprzęt od ISP. W huawei na porcie lan masz już osobną podsieć z serwerem dhcp i NATem więc można tam wpiąć cokolwiek, pewnie głupie deco zrobi dodatkowy nat. Konfiguracja deco jest upośledzona - tylko przez apke na telefon.
  • 0
@dktr: instalację kablową mam położoną, wszystko schodzi do jednego punktu, nawet maszt z kablami jest na dachu. Sęk w tym, że nie chce mi się popadać w trudne i kosztowne rzeczy.
Internet mam tylko po LTE od Orange. Sam router już prawie wystarczy ale piwnicy nie łapie (a mam tu kotłownię i warsztacik). Ten deco ma dobre opinie, koszt ok. 600zł za 3 sztuki a w razie potrzeby czwartą kupię za
@kopszmercen: Może inaczej, jeśli wiedziałbym że w przeciągu dwóch lat pojawi się światłowód to nie pchałbym się w deco, a jeśli masz tylko lte i nie zależy na prędkościach to można bawić się w deco. Problem deco jest taki że do dosył do kolejnych AP jest w paśmie 5GHz którego za dwoma ścianami w zasadzie już nie ma, zero kontroli czegokolwiek, ustawień radia, kanałów, mocy. A jeśli już miałbym instalację przewodową
  • 0
@dktr: widzisz screena? 149 sztuk? Tego właśnie chciałem uniknąć. Nie znam się, nie mam czasu i nie chce się poznawać z tym. Chcę podłączyć w 5 minut i mieć spokój. Ludzie używają tego deco i chwalą i przy tym zostanę. Wracam do pytania odnośnie routera lte jako samego modemu?
@kopszmercen: Prawdziwego "mesha" ma chyba tylko mikrotik (niestandardowy) i google. No chyba że chcesz specjalnie je łączyć bezprzewodowo pomimo pociągniętych kabli co byłoby... skrajną głupotą...