Wpis z mikrobloga

#szynkowar #wedlinydomowe #wedlinyboners #gotujzwykopem #bojowkawedliniarska #chwalesie

Oficjalnie dołączam do szynkowarowej rodziny, mój pierwszy własny wyrób wędliniarski ()
10 dni peklowania ale opłaciło się, efekt dla mnie jest powalający, a walory smakowe nieocenione.
Muszę szybko wstawiać następną szynkę bo za chwilę nic nie zostanie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Przyprawy:
-sól do peklowania 25g
-0,5 łyżeczki cukru
-0,5 łyżeczki ziela angielskiego
-1/3 łyżeczki tymianku
-1/3 łyżeczki czosnku
-1/2 łyżeczki pieprzu
-2 goździki
-6 rozgniecionych szyszkojagód jałowca, uwielbiam tą nazwę ()
-3 listki laurowe

Po parzeniu i całej nocy w lodówce wstawiłem do piekarnika na 20 min.

wCZOPKUurodzony - #szynkowar #wedlinydomowe #wedlinyboners #gotujzwykopem #bojowkawed...

źródło: comment_1616694616VEiRR7jdLkPL5QMXyZxWjS.jpg

Pobierz
  • 6
@w_CZOPKU_urodzony: A to spory kawałek, wiec ilość soli by się zgadzała :) Pytam, bo niektórzy sypia więcej, bo lubią słone wędliny.
Jeśli chodzi o temperatury to uważam, ze Nomart podaje zbyt wysokie. Zwłaszcza, ze każde mięso różni się strukturą i zachowuje inaczej przy parzeniu. Jeśli mógłbym coś doradzić to polecam skorzystać z temperatur na pic rel. Z nich wychodzą mega soczyste szyneczki ( ͡° ͜ʖ ͡°) Opracował
Tryggvason - @wCZOPKUurodzony: A to spory kawałek, wiec ilość soli by się zgadzała :)...

źródło: comment_1616708333tik1dRa6c00BXTlQS6jnF0.jpg

Pobierz