Wpis z mikrobloga

Mirki, przyszłościowo chcę trochę wejść w temat i zautomatyzować monitoring w domu, ale póki co zależy mi tylko na podstawie. Co kupić aby potem nie sprzedawać? :P Na razie jestem niestety trochę zielony i obecnie nie mam czasu na wgłębianie się w temat :/

Mam 2 kamery 5MP Reolink, pociągnięte skrętki (max będzie 4). Chcę na chwilę obecną dokupić rejestrator z PoE, do tego dysk i postawić system. Rejestrator najlepiej BCS, bo podobno polskie.

Natomiast docelowo chciałbym w domu zamontować dotykowy ekran podpięty pod malinę, gdzie podgląd byłby możliwy od razu na ekranie lub na wybraniu odpowiedniej pozycji na zaprogramowanym menu. Zależy mi także na jednym ze scenariuszy: 1. po przejściu obok ekranu czujnik zbliżeniowy wykryje ruch i włączy ekran z podglądami z kamer; 2. po wykryciu ruchu na kamerze, ekran wybudzi się i da podgląd. Malina będzie także wykorzystana do obsługi domowej SUPLI oraz wideofonu. ...i żeby jeszcze śniadanie robiło ;)

Pomoże ktoś czy obecnie decydować się na rejestrator BCS czy lepiej potem będzie mi pracować z NAS-em czy innym rozwiązaniem? :/

#monitoring #kameryip #poe #komputery #elektryka #elektronika #supla #raspberrypi
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

najlepiej BCS, bo podobno polskie

@naxed: Ani nie najlepiej, ani tak do końca polskie. Kiedyś BCS = Dahua, bo mieli wyłączność na Polskę. Już nie mają i czasem nie wiadomo co za wynalazek chowa się pod naklejką. Jak dla mnie mają z-----e menu, parametry sprzętu trzeba czytać dokładnie (np. rejestrator 4k… ale tylko dla pierwszej kamery, tylko w 6 klatkach, tylko w pełnię księżyca). Poza tym to dobra marka, jak
  • Odpowiedz
@staa: jaką zatem markę proponujesz? :)
Przy dwóch kamerach mam wrażenie, że rejestrator ze zintegrowanym zasilaniem jest wystarczający - nie mam twierdzy, jeśli padnie to nie będę płakał i na spokojnie podmienię. Mam rozumieć, że proponujesz switch->rejestrator?

Czy maliny nie będę w stanie zaprogramować tak, aby wykorzystała alarmy z systemu rejestratora? Tzn. kamera wykrywa ruch, zaczyna nagrywać, puszcza alarm -> aktywacja odpowiedniego kodu w Malinie. Tutaj właśnie chcę kupić coś
  • Odpowiedz
@naxed: Jeśli coś się psuje przy kamerach IP to często padają switche (ciężko powiedzieć jaki to odsetek, zależy kogo zapytać, ale znaczny). W razie W idziesz do sklepu i z miejsca jest po sprawie. Rejestrator odsyłać na gwarancję to czas, a jest duża szansa na odpowiedź w stylu „przyczyna zewnętrzna, 400zł” i trzeba się zastanowić czy nie czas na coś nowszego (a gdyby nie to PoE to działałby do końca)
  • Odpowiedz
@naxed bierz bcsa, jest spoko i dobrze działa. Albo Dahue. Ewentualnie HIK ale uważaj bo zaraz ci ktoś wyskoczy z ochami i achami jaki to HIK zajebisty - sam hik wpompowal jakiś czas temu kupę siana w marketing ;) a ich sprzęt mimo że dobry to ma podobne bolączki co bcs/dahua i inni.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@naxed: u mnie w rejestratorze Dahua bardzo szybko pojawiły się problemy z wbudowanym switchem POE, na szczęście po podłączeniu taniego switchem POE z Alie (87zł 8port.) zestaw śmiga dalej i nie musiałem się bujać po serwisach.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@staa gwarancja to tylko dwa lata, potem nie ma to znaczenia - nie sądzę żeby w tym czasie coś padło :p potem awaria czegokolwiek sprawia podobny problem.
Tylko wysyłasz normalnego pcta, dla maliny już widzę ogrom projektów, którymi można się zainspirować
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@naxed: bardziej właśnie mi chodziło o to żeby kupić oddzielnie bo w razie awarii musisz oddać cały rejestrator do serwisu a tak możesz zrobić szybką podmianke samego switcha.
  • Odpowiedz