Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 425
@Fix: Takie filmiki powinni pokazywać dzieciakom w szkole na fizyce, by zobrazować że dźwięk jest falą mechaniczną. Zwłaszcza w epoce tiktoków, virali i social media. Za moich czasów były suche fakty, a doświadczenia na lekcjach były od święta, do tego z reguły mało działające na wyobraźnię.
  • Odpowiedz
@promateosz: bo niczego k---a nie było w tym kartostanie. babka od chemii pokazywała jak się zabarwia fenoloftaleina to zebrała dwie klasy na auli i z daleka było widać jak wlewa „wodę do wody” która robi się różowa. Jedyny eksperyment przez 5 lat technikum. Następne roczniki już mogły tylko oglądać to wydarzenie na kasetach vhs.
  • Odpowiedz
@promateosz: ototototo!
By ten kraj był czymś wielkim potrzeba.
- super wyedukowane, inteligentne społeczeństwo. Czyli reforma całej edukacji przez sztab ludzi ogarniętych.
- edukacja oparta na praktycznych rzeczach, mnóstwo eksperymentów, wizualizacji i pomocy naukowych.
- jak już będziemy mieć mądre społeczeństwo to referenda co rok w każdej ważnej sprawie. Nie ważne kto rządzi jak lud wybierze że chce aborcji to PIS ma przyklepać ustawę pro aborcyjną.

Demokracja mądrych ludzi =
  • Odpowiedz
bo niczego k---a nie było w tym kartostanie. babka od chemii pokazywała jak się zabarwia fenoloftaleina to zebrała dwie klasy na auli i z daleka było widać jak wlewa „wodę do wody” która robi się różowa. Jedyny eksperyment przez 5 lat technikum. Następne roczniki już mogły tylko oglądać to wydarzenie na kasetach vhs.

@bialy_wilk: a najgorsze było to, że my w klasach fizycznych i chemicznych mieliśmy osobne pomieszczenia które kiedyś
  • Odpowiedz
  • 6
@bialy_wilk: Wydaje mi się, że zależy od nauczycieli. W gimnazjonie czy w liceum miałem świetnych nauczycieli od chemii - mnóstwo doświadczeń w tej komorze bezpieczeństwa. Z kolei fizyka? Ech, żenada. Wydaje mi się, że jedną z lepszych lekcji była ta prowadzona przeze mnie i kumpla, gdzie omawaliśmy elektrostatykę - tradycyjnie nauczyciel wprowadził sobie prowadzenie zajęć przez uczniów na ocenę, żeby mieć wywalone j---a i przeglądać fejsbuka.

@Niebadzlosiem: Zdroworozsądkowe
  • Odpowiedz
  • 0
@Kryptonim_Janusz: A wiesz co? Tak samo, tyle że bez "p-----l się" powiedzieli moi rodzice. Padł temat kolonizacji Marsa i ogólnie podboju kosmosu, bo gdzieś zasłyszeli w telewizji. No i oni: "ale że jak na Marsa, tam przecież ni ma warunków, człowiek se umrze". No i odpowiadam, że jest pomysł wywołania efektu cieplarnianego przez zbombardowanie nuklearne. Jaka mogła być ich reakcja? A no taka, że "ludzie głupi i chcą b---y atomowe
  • Odpowiedz
@skitarii: @bialy_wilk: Mi nauczycielka od chemia w gimnazjum kilka lat temu mówiła że teraz żeby przeprowadzić eksperymenty w szkole trzeba by było mieć filtry do wyciągów żeby chemia nie wypuszczać w powietrze, a filtry są drogie to dyrekcja ma w dupie

A filtry są wymogiem unii
  • Odpowiedz
@Fix: na tej samej zasadzie zbudowałem wczoraj z 5-letnim synem telefon - dwa kubki po jogurtach połączone sznurkiem. Zapamiętałem ten "eksperyment" z... przedszkola, zerówki ( )
  • Odpowiedz
Za moich czasów były suche fakty, a doświadczenia na lekcjach były od święta, do tego z reguły mało działające na wyobraźnię.

@promateosz: przecież dalej tak jest, jak sobie nie obejrzysz na youtube to nie będziesz wiedział
  • Odpowiedz