Wpis z mikrobloga

Hej, jak Ci wszyscy mistrzowie pizzy robią takie ciasto, że można nim tak kręcić i w ogóle? XD
Ostatnio się wkręciłem i jadłem z 20 x pizze w ciągu ostatniego miesiąca ale no raczej nie widzę opcji by zrobić takie ciasto.
Ja używam 250g mąki, 5.5g suchych drożdzy, sól, 120ml wody, 2 łyzki oliwy.

#przepisy #pizza #pytanie
  • 15
@maslan63: No i tu leży problem. To ciasto będzie ciągle próbowało powrócić do pierwotnego kształtu, a do tego przy większej sile będzie się rwało jak stare prześcieradło. Szukając przepisów na necie najczęściej docieramy do powielanego mitu typu "prosty przepis na szybką pizzę". Nie ma czegoś takiego jak pizza "na już". W cieście zachodzą 2 osobne procesy, czyli wyrastanie i dojrzewanie. O tym można pisać długo, ale generalnie do tego potrzebna jest
Maldonado - @maslan63: No i tu leży problem. To ciasto będzie ciągle próbowało powróc...

źródło: comment_16160650274Dije82jT79eFpFpVFqi7g.jpg

Pobierz