Wpis z mikrobloga

Czy obecnie przy braku obsługi języka polskiego w głośnikach Google można w jakiś sposób wysłać z telefonu, czy komputera wiadomość by była odczytana automatycznie, głosowo i po polsku?
#googlehome
  • 3
@endrju_pl: Jest na to sposób: W telefonie wywołujesz asystenta (hej google), mówisz "BROADCAST", asystent odpowie: "what's the message?". Wtedy mówisz coś po polsku, na ekranie telefonu zobaczysz, jak próbuje te polskie słowa nieudolnie tłumaczyć na angielski, ale nie przejmuj się - po skończonej wypowiedzi wyśle twoją wiadomość po polsku na głośniki google.
I chyba musisz mieć w ustawieniach asystenta w telefonie ustawiony drugi język, angielski obok polskiego.
Jakby co to pytaj
@ziemniac: Dzięki za odpowiedź. Czy to działa na odległość, czyli nie będąc w tej samej sieci lokalnej? Nie doprecyzowałem, ale myślałem o wykorzystaniu tego do powiadamiania babci o pewnych wydarzeniach - mam kamery i mogę często wcześniej zobaczyć, że ktoś się zbliża do domu. Ogólnie to nie mam jeszcze głośnika, chciałem się zorientować przed kupnem czy w ogóle mi się przyda. Swoją droga, gdyby już normalnie działał po polsku to bym
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@endrju_pl: działa na odległość, nie musisz być w zasięgu domowej sieci. Wystarczy, że masz skonfigurowany telefon i głośnik z jednym, swoim kontem Google. Ja będąc w pracy, informuję żonę, że np wracam albo żeby otworzyła mi drzwi. Rozmawiać dwukierunkowo można przez Google Duo - mówisz "Call to home by Duo" lub klikasz ikonkę "zadzwoń do domu" w aplikacji Home w telefonie. Babcia slysząc połączenie przychodzące musi powiedzieć "accept" albo "pickup", i