Aktywne Wpisy

R2D2_z_Sosnowca +13
Jako że nowy rok to i nowe wyzwania oraz odkrywanie nowych punktów na mapie. Zaczęło się nietypowo bo burzą z piorunami i to taką jakiej już dawno nie pamiętałem. Ale po kolei. Najpierw #nightdrive
#r2d2zwiedza
#r2d2zwiedza
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
Radiobloger +2
#bonzo
Nagrywałem kiedyś filmiki z bonzo (2016-17 sprite challenge, ostre sosy itd). Z tych czasów mam do niego numer telefonu.
Telefon dalej jest aktywny. Nie rozładował się, ale nikt nie odbiera.
Dodatkowo
Nagrywałem kiedyś filmiki z bonzo (2016-17 sprite challenge, ostre sosy itd). Z tych czasów mam do niego numer telefonu.
Telefon dalej jest aktywny. Nie rozładował się, ale nikt nie odbiera.
Dodatkowo

#ddd
Zastanawiam się nad powszechnie używanym w kontekście architektury oprogramowania terminie "business".
Chodzi mi o takie pojęcia jak "business logic", "business rules" etc. To po pierwsze kojarzy się automatycznie z jakąś organizacją biznesową - czyli czymś co przynosi zyski. Jak to rozumieć? Wydaje mi się że bardziej adekwatną i lepiej przetłumaczalną na polski jest pojęcie "domain". Przykładowo - czy robiony hobbistycznie program szachowy, gdzie próbujemy zastosować wszelkie zasady czystego kodowania i modelowania wynikające z DDD będzie miał logikę biznesową i zasady biznesowe? Jak dla mnie taką częścią domenową/biznesową byłby tu cały kod związany z zasadami gry w szachy np metoda IsMoveLegal(), IsCheckmate(), IsCheck() itd. To chyba właśnie będzie ta sławetna "logika biznesowa" w tym przypadku - ale tłumaczenie jakoś nie pasuje.
Jak to rozumiecie - czy mówiąc o "business rules", "business logic" zawsze muszę myśleć w kontekście oprogramowania które pozwala realizować model biznesowy jakiejś organizacji, firmy - czy też mogę używać tego pojęcia właśnie np. w kontekście darmowego silnika szachowego, albo programu szyfrującego?
Nie, logika biznesowa to jest ogólna nazwa na zbiór reguł i zachowań występujących w określonej dziedzinie. Taką dziedziną jak najbardziej może być szyfrowanie czy gra w szachy, ale mogą też być ubezpieczenia, e-commerce, bankowość, księgowość itd... Dlatego ja wolę mówić logika dziedzinowa (nie
A jeszcze ciekawiej się zrobi, kiedy wprowadzimy pojęcie domeny. Będzie ona dodatkową warstwą wydzieloną z warstwy aplikacji - tak aby w warstwie aplikacji pozostało tylko to
Dzięki. Czyli rozumujemy podobnie. Nadal uważam że ten zwrot, albo może bardziej tłumaczenie jest trochę niefortunne i od razu kieruje myśli na typowe aplikacje biznesowe.
Większość aplikacji czy gier tworzy się po to aby przynosiły zysk. I bardzo często dzięki tej unikalnej logice biznesowej jedna firma może
Albo po prostu cokolwiek w niekomercyjnego - czasem bardzo rozbudowanego i