Aktywne Wpisy
Badmadafakaa +154
Wojciech_Skupien +97
Codziennie wstaję o 3:40. Budzik o tej porze brzmi jak krzyk dziecka w nocy – niespodziewany, przeszywający każdą komórkę w moim ciele. Serce uderza szybciej, zanim umysł zdąży się w pełni obudzić. Te wczesne pobudki stały się moją rutyną, niemal odruchową. Sięgam po przygotowane dzień wcześniej ubrania, twarz przemywam lodowatą wodą, a ręce, znając każdy krok na pamięć, sięgają po szczoteczkę do zębów.
Wrzucam do plecaka dwa serki wiejskie i banana – zestaw,
Wrzucam do plecaka dwa serki wiejskie i banana – zestaw,
@blade_loki: i niemcy mieliby racje
Jak ja mieszkałam dwa lata w Niemczech to jedynie Polacy byli dla mnie c-----i, od Niemca nigdy nie usłyszałam żadnej obelgi
Taki jeden dziadek u którego sprzątałam był już koło 90 i zaczął mnie przepraszać za II wojnę... Prawie płakał jak o tym mówił
A że brakuje pracowników to fakt. W każdej biedronce ogłoszenie że szukają pracowników, tak samo w fabrykach itp nadal są ogromne niedobory. A Ty byś chciał zmniejszyć ich liczbe jeszcze o ponad milion.
A na zachodzie nic sie nie dzieje. Spędziłem najlepszy okres życia w Amsterdamie gdzie Holendrzy
Sam mam powiązania rodzinne z Ukraina, sam się urodziłem wchuj na wschód od Polski, ale śmianie się z ruskich, Ukraińców czy kogokolwiek innego wydaje się częścią kultury każdego kraju na świecie- bez różnicy czy na zachodzie czy na wschodzie.
Wiesz co jest ksenofobiczne- jak ktoś ci obszcza samochód, powybija szyby
@antslom: Zagraniczych jak zagranicznych. W Warszawie swego czasu były popularne naklejki szkalujące ludzi z lubelskiego. My sami ze sobą w Polsce nie możemy wytrzymać xD
@SkorpionX: @TenTypZez: a ten dalej swoje... Dla was to oficjalne bezrobocie musiałoby sięgać chyba z 80% abyście nie chcieli wpuszczać ludzi zza granicy. Zresztą zaraz będą zwalniać bo kończy się roczny okres utrzymania zatrudnienia dla tych którzy otrzymali 1 tarcze. Nie zapominajcie że realne bezrobocie jest dużo wyższe - szczeólnie wśród kobiet przez 500+.
@Ramzi96M:
Polak kiedyś: pokonał krzyżaków, organizował powstania, rozwalił PRL
Polak dziś: boi się Ukraińca
@Ramzi96M: zgadzam się. Procedury uzyskania tymczasowego pobytu są uciążliwe a mamy kosmiczny problem z demografią.
Jeżeli państwo nie wesprze imigracji zarobkowej będziemy mieć katastrofę demograficzną biorąc pod uwagę, ze specjaliści przewidują, że przy obecnych trendach w ciągu 7-8 pokoleń polacy zwyczajnie wymrą :)
@Ramzi96M: ja póki co zostałem okradziony trzykrotnie przez polaków. 2 razy w Pl i raz w niemczech. (z czego jeden rozbój z nożem był w pl w centrum miasta.
Oczywiście sprawców nie odnaleziono. Cieszę się że z Polską policją czuję się tak bezpiecznie
Masz tu ponad milion Ukraińców, którzy pracują, a nadal niskie bezrobocie. Jakby ich nie było, to co by się wydarzyło? Miejsca pracy by zostały niezapełnione, albo w ogóle by nie powstały, przez co mielibyśmy wolniejszy rozwój i wyższe koszty prowadzenia biznesu, ergo mniejszą konkurencyjność. No i opierasz swój pogląd na ksenofobicznym przekonaniu, że Ukrainiec
Porównanie do zachodu jest nietrafne bo problemy robi tam element obcy kulturowo, siedzący na zasiłkach a nie np. Polacy czy Rosjanie którzy czasem może są sebkami ale którzy wykonują potrzebne zawody których nie miałby kto podjąć gdyby nie oni.
Ukraińcy są bardzo podobni do nas i przyjeżdżają tu pracować, nie tworzą gett, asymilują
@SkorpionX: Polityka imigracyjna pisowców to żart. Po pierwsze to nie powinno znosić się wiz, a dodatkowo wymusić na stronie ukraińskiej dostęp do ich bazy na temat karalności i na tej podstawie udzielać zgody na wjazd. Już pominę szalejącą tam epidemie HIV, tutaj też bym wymagał obowiązkowych badań. Uważasz takie rzeczy za ksenofobię? XD