Wpis z mikrobloga

#motoryzacja #mechanikasamochodowa pytam, bo naprawdę nie wiem, to nie bait. Dlaczego w starszych samochodach, gdzie obrócona i stukająca panewka jest elementem życia, ludzie oddają wał do szlifu lub nawet dwóch i auto odżywa, a dla nowych silników obrócona panewka = śmierć i jeżeli po gwarancji się coś takiego stanie, to od razu cały silnik chcą mechanicy wymieniać?
s.....7 - #motoryzacja #mechanikasamochodowa pytam, bo naprawdę nie wiem, to nie bait...

źródło: comment_1615329747BIojURbHExYFKEn3l1soXc.jpg

Pobierz
  • 13
silniki spalinowe cały czas działają na tej samej zasadzie i obrócona panewka raczej nie powinna być wyrokiem

@samsara2137: To możesz powiedzieć np., że silnik od statku w gruncie rzeczy wygląda tak samo jak od samochodu tylko jest trochę większy. A jednak jest „nieco” solidniej zbudowany.
@FilipWWL: Wybrałbym opcję numer 1. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Używane silniki to loteria i gdyby np. korbowód nie wyskoczył lub nie przydarzyła się żadna awaria podobnego rozmiaru, to wolałbym zostawić swój silnik i te parę stówek więcej u mechanika za remont i święty spokój. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@samsara2137 i dlatego podczas zakupu takiego silnika normalnym jest to że sprzedawcy podają przebieg takiego silnika i wiesz czego masz się spodziewać. Chyba że szukasz silnika który ma 20 lat więc chyba jasne jest to że każdy będzie zmęczony.
@samsara2137: Też tak myślałem, dwa razy silnik wyciągali i remontowali, a potem jak się rozpadł po 10 tyś kupiłem używkę z anglika z przebiegiem 360 k mil i teraz ma prawie 800 k km i działa. A wszystko zgodnie z fabrycznymi pasowaniami, gwarancją, docieraniem itp.
@samsara2137: Zalezy ktora panewka: jak korbowodowa to mozna zrobic szlif walu, dac nadwymiarowa panewkd i nowy/ uzywany korbowod. Gorzej jak problem z panewka glowna. Uratowanid takiego bloku zazwyczaj jest trudne / bardzo drogie. Kolejna sprawa to dostepnosc czesci. W wielu nowszych autach producent nie przewiduje np robienia szlifu. Inna sprawa to powierzchniowe utwardzanie czopow walu, szlifowanie takiego jest problematyczne. itp itd
@lubiep: No właśnie nie wiem czego, bo przebieg o niczym wartościowym nie świadczy i nie musi być prawdziwy. Gdybym się na tym znał lub warsztat, który by mi samochód po jakiejś grubszej awarii we własnym zakresie zorganizował używany silnik i dał na niego gwarancję, to może bym się skusił. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Wiem jednak, że takie rzeczy się nie zdarzają...