Wpis z mikrobloga

Mieszkanie na najwyższym, piątym piętrze z ekspozycją na wschód, z dużymi oknami.
1. Czy będzie w miarę widno? Nigdy nie mieszkałem w miejscu z oknami na wschód :/
2. Czy będzie się grzało w lato? Niby słońce nie będzie atakować z okien, ale dach budynku będzie grzało.
3. Wszystkie budynki wkoło mają maksymalnie 4 kondygnacje, miejsca pierzejowa zabudowa. Czy mam się bać okolicznych dachów z jakiejś papy, czy czegoś innego? Tzn., czy w lato nie będzie np. od nich grzało jeszcze mocniej, bądź jakiś zapach się wydzielał? Ktoś mieszkał w takim miejscu?

Dziękuję za pomoc :)

#mieszkaniedeweloperskie #mieszkanie #nieruchomosci
  • 10
@Piz-dur: 1. Do ok. 13 będziesz miał światło słoneczne w mieszkaniu, a później czy będzie jasno czy ciemno zależy od ilości tych okien oraz kształtu i rozmiaru pomieszczeń. Im dalej od okna tym oczywiście ciemniej.
2. Będzie grzało od rano, czyli wtedy gdy z reguły jest najchłodniej, a więc nie powinno być problemu z przegrzanym mieszkaniem. Najbardziej grzeją się mieszkania z oknami na południe.
3. Zależy co to za dachy :)
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@JulianCarax: 1. Mieszkanie jest takie prostokatne i okna sa na dlugim boku, dosc sporo ich jest, ale no mam obawy.
2. Co do grzania to sie zastanawiam, czy slonce nie bedzie grzalo od gory mocno. Na dachu mają być panele fotowoltaiczne, zapomnialem wspomniec, nie wiem, czy one pochlaniaja cieplo.
3. No noestety, ale tam jeszczs nie wszystko jest wymienione na CO wokol, z tym sie licze, chociaz sresnio mi sie to
@Piz-dur: Jak już, to fotowoltaika pomoże na upały bo przecież część energii słonecznej będzie zamieniana na energię elektryczną, a nie tylko na ciepło. No i nawet jak się same trochę nagrzewają, to przecież nie będą przylegać ściśle do dachu oddając weń ciepło, tylko będą działać bardziej jak parasol. Jeśli dach to nie jest dwuspadowy pokryty dachówką albo blachą, to będzie OK.