Wpis z mikrobloga

Niedzielne przedpołudnie, doskonała pora na domowe działania piekarnicze ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Dziś wjeżdża chleb pszenno-żytni (65% mąki chlebowej, 10% mąki pełnoziarnistej pszennej, 25% mąki żytniej). Hydratacja 70%, zakwas 20% masy mąki, miód 3,8% masy mąki, sól 1,8% masy mąki.


#gotujzwykopem #chleb #pieczzwykopem #bojowkapiekarska
zychu142 - Niedzielne przedpołudnie, doskonała pora na domowe działania piekarnicze (...

źródło: comment_1614506127xck6vnWWl85vVcVVPlcsCt.jpg

Pobierz
  • 1
@zychu142: Co do zasady, to nie ma się czym chwalić, bo wyszło mi frisbee. Chyba fermentacja w masie była za długa, albo ten typ tak ma. Następnym razem upiekę to chyba w foremce.
Są też plusy zastosowania mąki żytniej - tak jak chciałem, miąższ jest super wilgotny, skórka odpowiednio chrupiąca i subiektywnie oceniając, gryzie się łatwiej niż w chlebie pszennym. Z domowym wędzonym schabem, korniszonami, musztardą francuską, ketchupem z Habanero i
zychu142 - @zychu142: Co do zasady, to nie ma się czym chwalić, bo wyszło mi frisbee....

źródło: comment_1614508133s4WR32dyep4ja1aD4OMLI0.jpg

Pobierz