Wpis z mikrobloga

@derton778: Koszty utrzymania gospodarstwa domowego są zwykle kwotą deklarowaną. Weryfikacja następuje na podstawie wewnętrznych systemów banku. Algorytmy zakładają minimalny koszt utrzymania w zależności od ilości osób w gospodarstwie domowym. W niektórych bankach jest on zależny od miejsca zamieszkania, a nawet dochodów. Jeśli podamy zbyt mały koszt utrzymania gospodarstwa domowego to zostanie on pominięty przez kalkulator i zastąpiony odpowiednią wartością z tabeli banku. Jeśli podamy koszt utrzymania większy niż ten wynikający z
@derton778: @marcpol: pytanie jakas jest wartość takiej działki w ROD - bo często są to kwoty rzędu 20-40 tys, oraz czy w ogole banki kredytu to jako kredyt hipoteczny? Mysle ze bardziej trzeba tu celować w kredyt gotówkowy.

@KromkaMistrz: W przypadku ROD (autor nie napisał, że to ROD) nie ma możliwości uzyskania kredytu hipotecznego.
Jeśli podamy zbyt mały koszt utrzymania gospodarstwa domowego to zostanie on pominięty przez kalkulator i zastąpiony odpowiednią wartością z tabeli banku. Jeśli podamy koszt utrzymania większy niż ten wynikający z tabeli banku to właśnie on zostanie przyjęty do oceny zdolności kredytowej.

@marcpol: Czyli mogę wpisać koszt utrzymania np. 200 zł, żeby bank wybrał swój minimalny koszt utrzymania zamiast wpisywać prawdziwego (bo mogę wpisać większy niż bank by mi uznał)?
@marcpol: Czyli mogę wpisać koszt utrzymania np. 200 zł, żeby bank wybrał swój minimalny koszt utrzymania zamiast wpisywać prawdziwego (bo mogę wpisać większy niż bank by mi uznał)?

@derton778: Wspomniany wcześniej kalkulator mBanku zakłada w tym przypadku koszt utrzymania gospodarstwa domowego na poziomie około 1400 zł.