Wpis z mikrobloga

Mirki pomóżcie. Co wybrać do sfinansowania zakupu samochodu używanego na działalność? Kredyt czy leasing?
Co bardziej się opłaca z punktu widzenia podatków? Mam zero kosztów na ten moment.
Pojazd kilku letni około 100kcbln.

To co wiem do tej pory:
- Jeżeli leasing to pojazd musi być sprzedany na 100vat. Zgadza się? Tu odpada większość fajnych samochodów
- Czy dobrze rozumiem, że już z punktu widzenia odliczeń nie ma większego znaczenia czy to kredyt czy leasing?
- Czy kupując od osoby prywatnej na umowę czy na fakturę odliczyć mogę tyle samo? Dla mnie to nie ma sensu ale coś takiego wspominała księgowa - albo ją źle zrozumiałem.

#finanse #leasing #kredyt #samochody #podatki
  • 8
@kusznier:
Forma finansowania generalnie nie ma wpływu na odliczenia podatkowe. To czy weźmiesz leasing czy kredyt nie wpłynie na podatki i ostatecznie wyjdzie podobnie.
Zakup od osoby prywatnej na podstawie umowy (czyli nie odliczasz VAT) umożliwia sprzedaz bez VAT na fakturze VAT marża (chyba że sprzedasz drożej niż kupiłeś).
Jeżeli kupisz na fakturę VAT to później sprzedajesz z VAT 23% bez względu na to czy odliczyles 100% czy 50% VAT.
Kupując
@Ervel: Przeczytałem 4 razy ale dostałem omdlenia mózgu. Generalnie chcę kupić na dłużej (z 4 lata) więc problem sprzedaży i zarobku mnie raczej nie dotyczy. Ale dobrze wnioskuję, że kupić od osoby prywatnej (w tym przypadku kredyt) i wrzucić na firmę? Wtedy koszty kredytu odliczam i wydatki na samochód, ale nie odliczę vat z zakupu.