Wpis z mikrobloga

Czy ktoś z posiadaczy Octavii IV podzieli się swoją opinią na temat auta? Jak się użytkuje, jakieś problemy? Planuję zakup i zastanawiam się jak to skonfigurować żeby było cycuś glancuś. Może macie coś co okazało się po czasie bezsensownym dodatkiem albo przeciwnie - żałujecie, że czegoś nie wzięliście?

#motoryzacja #samochody #kupautozmikro #skoda
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@budus2: nie wybieram auta stricte pod względem szybkości. Octavię planuję w 1.5 TSI. Na co dzień jeżdżę autami nieco bardziej do zabawy, a samochodu potrzebuje po prostu poprawnego, ze spoko wyposażeniem. Zastanawiałem się jeszcze nad Ceedem, ale Octavia wychodzi lepiej pod względem wyposażenia.
  • Odpowiedz
@alpejskibarszcz: Jeździ przyjemnie, pali znośnie, w środku miejsca jak w autobusie.

Z minusów to średnio wygodne fotele, przynajmniej te w ceracie, no i jak wyżej, choroby wieku dziecięcego. W naszej lekko parują LEDy (ponoć standard, bo O4 nie ma tam grzania), raz przestało widzieć tylny zapięty pas, trzeba było wyłączyć i włączyć auto ponownie. Zamykanie bezkluczykowe działa 6/10 razy. Czasem telefon po BT łączy się od razu, czasem trzeba ręcznie
  • Odpowiedz
@kd230: Słyszałem właśnie też o parujących LEDach, że to standard. Czyli bezkluczykowe zamykanie auta mogę olać, zbędny bajer ( ͡° ͜ʖ ͡°). Fotele masz bazowe czy dopłacałeś za te dodatkowe?
A w kwestii leasingu też chcę w tej formie i właśnie zastanawiam się czy walić od razu w 1% wykup i czy warto to potem brać, czy lepiej zrobić sobie 20% wykupu i wymienić auto.
  • Odpowiedz
@kd230: w kwestii spalania ja byłem mega pozytywnie zaskoczony w tym silniku 1.5 150KM w Octavii III, gdzie przejechałem 1000km bez tankowania ze średnim spalaniem w trasie 4.7. Jadąc oczywiście eko ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@kd230: Powiedz mi jeszcze jeśli możesz. Jak masz virtual cockpit w O4, to możesz tam sobie wrzucić navi z połączenia z AndroidAuto itd? Ogólnie dużo ciekawych funkcji ma ten virtual cockpit?
Pytam bo mam na oku niemal taką jak chcę, ale modelowo już 2021 w ambition i nie ma tego i nie wiem czy jest to serio fajna sprawa czy byle bajer.
  • Odpowiedz
@alpejskibarszcz: Mam VC, fajny bajer, ale niestety trochę go wykastrowali względem poprzedniej generacji - nie można wrzucić na ekran mapy i obrotomierza, co po przesiadce z diesla trochę boli, bo na słuch to przy 4k bym zmieniał biegi :D Niestety na VC można wrzucić tylko Skodową navi, która jest ok, ale ciągle słabsza od map google. Przy nawigacji z Android Auto na VC nie wyświetlają się nawet podpowiedzi/strzałki. Możliwości konfiguracji
  • Odpowiedz
@kd230: A masz w automacie czy manualu? Jeździłem kiedyś z ACC, ale właśnie w manualu i stwierdziłem, że dopiero w DSG robi robotę. A tutaj mam do wzięcia ambition z pakietem selection. Z tym, że albo RM2020 z virtual cockpit, albo 2021 bez. Reszta wyposażenia bez różnicy. Tam jest radio swing 8,25 bez navi, więc i tak chce używać wyłącznie google maps. A jak mówisz, że to nie przejdzie na
  • Odpowiedz
Manual, staliśmy właśnie przed dylematem Ambition z DSG, a Style w manualu. Wiadomo, że z DSG to w ogóle sztosik, ale to TSI jest dość elastyczne, więc w ruchu na trasie przez w większości przypadków dohamowanie nie wymaga zmiany biegu. Fun fact - u jednego dealera jak pytaliśmy o ACC to się pukał po głowie, bo mu zostały same manuale na placu, a "kto by na plac specyfikował manual i ACC", u
  • Odpowiedz