Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 14
Mircy, Mirabelki. Mój ojciec leży pod respiratorem 2 tygodnie. W poniedziałek ma mieć zabieg tracheotomii. Lekarze generalnie przekazują mi niewiele informacji, ja nie do końca wiem o co pytać. Wiem, że ojciec miał podane podwójne osocze, był leczony lekarstwami dopuszczonymi w PL, jest dalej pod wysokim tlenem, stan pozostałych narządów typu nerki, serce jest w dobrym stanie. Na zdjęciach rtg nie ma już mlecznej szyby. Lekarze twierdzą, że organizm sam musi zwalczyć covida. Jakie są dostępne możliwości z walką covid w PL w takiej sytuacji? Przeszczep płuc, ECMO? Był ktoś z Was w podobnej sytuacji i może podpowiedzieć na co zwrócić uwagę w rozmowie z lekarzem? Czy zabieg tracheotomii jest dobrym ruchem?
#koronawirus #covid19 #medycyna #lekarz
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Mało danych. Ecmo podłączane jest teraz w czasie oczekiwania na przeszczep. Ile lat ma twoj ojciec, choruje na cukrzyce, jest otyły? Lekarz mało co ci odpowie odnośnie rokowań bo osoby z covidem pod respiratorem są jak bąbel na wodzie - teraz jest ok, za godzinę może się zmienić. Nikt za bardzo nie udzieli ci informacji co do rokowań bo są one niepewne. Jednak tracheotomia jest wykonywana żeby stopniowo „odzwyczajać” pacjenta od respiratora,
  • Odpowiedz
@_Shine tracheostomię robią żeby nie zrobiły się odleżyny w tchawicy od rurki intubacyjnej, a nie zapowiada się odpięcie od respiratora, z tego co obserwuje pacjenci covidowi podłączeni do ecmo na nim już umierają
  • Odpowiedz
  • 0
@Kinald: ojciec ma 67 lat, cukrzycę ma stwierdzoną na niskim poziomie, nie jest otyły. Szukam możliwości jakichkolwiek, aby ojciec z tego wyszedł. Wiem, że tych lekarstw, które rzekomo przynoszą dobre skutki na rynku jest sporo-remdesevir, amantadyna, dexamethason. Nie wiem co jeszcze można zrobić. Tracheotomia to po prostu mniej inwazyjne tlenowanie pacjenta? Jeszcze gdybyś mógł rozwinąć zdanie, że tracheotomia to dobra oznaka-nie każdy pacjent jest pod to kwalifikowany?
  • Odpowiedz
@_Shine: to lekarze sami podejmą decyzję o rozintubowaniu. Skoro płuca nie są zniszczone to dlaczego nadal trzymany jest pod respiratorem? Saturacja za niska? Jakie są rokowania?
Generalnie to leczenie będzie przebiegało tak, iż w przypadku poprawy czynności oddechowych praca respiratora będzie zmniejszana aż do wybudzenia
  • Odpowiedz
  • 0
@lukaszzz: nie jest w stanie samodzielnie oddychać. Rozmawiałem z lekarzem jednak na rtg płuc są obszary mlecznej szyby, są też obszary ciemne, które wskazują na obszary nie zajęte przez covid (nie są to zwłóknienia), ale jest ich mało. Aminy dożylne nie są podawane od dwóch dni- praca serca i ciśnienie są na dobrym poziomie. Koronawirus wyszedł na dwóch testach. To już minimum 25/26 doba z koronawirusem. Jak długo covid może
  • Odpowiedz
Z tego co widzę jakieś 90% pacjentów którzy byli pod respiratorem umiera - niestety nie masz na nic wpływu, wiem ze to frustrujace i mało pocieszające ale musisz liczyć na to ze sie uda i ze wyjdzie z tego. Ważne żebyś to wiedział. Zdaj się na lekarzy - nikt nie chce mu zrobić krzywdy, będzie leczony w zależności od potrzeb. Życzę dużo siły i wszystkiego dobrego
  • Odpowiedz
  • 0
@lukaszzz: dzięki za wiadomość. Ojciec jest po tracheotomii. Nie ma podawanych amin katelechowych. Tlenowanie jest taką sinusoidą-czasem jest 50%, a czasem 70%. Koronawirus zaatakował płuco z dwóch stron, na zdjęciach RTG niestety jest dalej mleczna szyba, mało obszarów wolnych. Na testach stan z niedzieli wychodzi, że dalej jest obecność koronowirusa. Rzekomo ojciec był leczony wszystkimi lekarstwami dostępnymi na rynku.Lekarz twierdzi, że organizm musi sam zwalczyć koronawirusa, bo jeśli puści to
  • Odpowiedz
  • 0
Poziom przeciwciał ma na poziomie 150. Lekarz twierdzi, że to jest niski poziom. Najprawdopodobniej jutro ojciec ma mieć kolejne zdjęcie RTG i kolejny test. Po tracheotomii brak jakiś powikłań. W dalszym ciągu pozostałe narządy w dobrym stanie, zero odleżyn.
  • Odpowiedz
  • 0
@lukaszzz: w niedzielę będzie już 3tyg pod tlenowaniem. Co na tym etapie jest istotne? Po rozmowach z lekarzem mam wrażenie, że organizm ojca jest zdany na siebie-musi sam zwalczyć covida.
  • Odpowiedz
  • 0
@lukaszzz: dodam jeszcze, że zawartość tlenu we krwi wynosi 60-70%. Ordynator twierdzi, że najważniejsze parametry to wymiana gazowa i poziom przeciwciał.
  • Odpowiedz