Aktywne Wpisy
brainmixer +115
W sklepie mi te płytki się podobały, a tutaj... już sama nie wiem.... Pytałam się fachowca, ale on mówi, że tak ma być. W komentarzu więcej zdjęć. A co Wy myślicie Mirabelki i Mireczki? Jest ok?
#remontujzwykopem #remont #budujzwykopem
#remontujzwykopem #remont #budujzwykopem
kukold +2
Gdzie najlepiej szukać fachowca do zrobienia strony dla kliniki stomatologicznej? Chodzi o prosty system do rezerwacji wizyt z przypominaniem przez sms i całe zarządzanie do tego, hosting, adres, maile itp. Widziałem gotowe abonamenty ale drogo to wychodzi dla więcej niż jednego stomatologa. Ile coś takiego może kosztować? Nie chcę żeby mnie naciągnęli bo to raczej szybka robota. Mogę zapłacić do tysiąca jak będzie porządnie i ładnie wykonane.
#programowanie #pracait
#programowanie #pracait
Pozostać w DeGiro czy jest obecnie coś lepszego? DeGiro ma bezprowizyjne ETFy
W jaką walutę celować $ czy €?
Zależy mi na prostocie, co jakiś czas będę dokupował, dywidendy akumulowane.
Co polecacie 80/20, 70/30? może jakieś przykłady, ryzyko chcę zminimalizować.
#gielda #etf
Wyobraź sobie, że masz u nich kasę w EUR, za parę lat chcesz zmienić brokera (też w EUR) i musisz przewalutować kasę EUR->PLN->EUR.
Bez sensu tracone pieniądze.
Jeśli chodzi o same ETFy - pytanie na czym Ci zależy? "Pewne" 8-10% rocznie czy może jednak trochę większe ryzyko ale ETFy nakierowane na bardziej wzrostowe sektory.
Co do ETFów to jestem w stanie zaakceptować pewne ryzyko ale głównie skupiam się na ochronie kapitału 15-20% mogę pchnąć w coś bardziej ryzykownego.
@zimny_blekit: Nigdy nie wiesz co Degiro wymyśli za rok czy 5 lat.
I nie mam 50 lat :) mam 30, tylko obawiam się że aktualnie giełdy są już mocno nagrzane i prędzej czy później przyjedzie głębsza korekta i chcę trochę zdywersyfikować w ETF na fizyczne złoto albo obligacje.
Co do tego jaki ETF wybrać, ja bym wziął ETF na indeksy światowe - któryś z największych AUM, tylko koniecznie akumulacyjne. Wypłacanie dywidend to niepotrzebne płacenie podatków. Takie ETF jak do
@zimny_blekit: Powiem tak. O przegrzaniu giełdy słyszę od 2 lat jak nie dłużej.
W momencie w którym giełda przekracza próg przed ostatnim krachem to zaczyna być gadanie o
@Candy: Co polecasz? XTB czy coś innego?
@zimny_blekit: Zgadzam się z @rzep
Nie przejmuj się tym za bardzo, przez tak długi okres przejdziesz pewnie przez nie jeden kryzys, ale póki co giłda odrabia straty po jakimś czasie.
Czy giełda jest nagrzana... zależy która. Amerykańska napewno, ale np. GPW, czy giełda rosyjska zdecydowanie nie. Jeśli przeszkadza ci to, że C/WK na amerykańskiej giełdzie to aż 30, to doważ sobie ETFami ex-US - zmniejszysz ekspozycję na rynek amerykański (i prawdopodobnie zmniejszysz
@maly_ludek_lego: Do tej pory sądziłem, że pod IKE najlepiej BOSSA, a poza IKE XTB. Tu kolega podesłał link do najnowszego rankingu.
Jestem trochę spóźniony na imprezę, ale czy nie myślisz, że IKE ma spore szanse podzielić los OFE? Polityka robi się coraz mniej poważna i moje zaufanie do państwa polskiego jest bliskie