Wpis z mikrobloga

Hej asy spod tagu #excel i #vba - mam następujące #pytanie - u klienta gdy kopiuję obraz z komórki do innej komórki to obraz nie zmienia nazwy, obydwa nazywają się tak samo, np. Picture 1, natomiast u mnie (i tak zakładam jest prawidłowo) za każdym razem dostaje nową nazwę, np. Picture 1 i Picture 2. ma to spore znaczenie dla sporego macra i nie umiem tego ominąć. Kojarzycie z czego to się bierze?
  • 7
@MvPancer: zadałem to pytanie, bo myślałem (jak później sprawdziłem - całkowicie mylnie), że w obrębie jednego arkusza nie mogą być dwa obiekty Shape o tej samej nazwie. Trochę to potestowałem i wygląda na to, że jeżeli wstawiony dowolny kształt (czyli także obraz) ma nazwę domyślną, to potem podczas kopiowania dostaje kolejne numery. Jeśli nazwę kształtu się zmieni na dowolną inną (a nawet później przywróci pierwotną) to skopiowany obraz zachowuje nazwę.
Ogółem
@MvPancer: ktos prawdopodobnie zmienil nazwe obrazka, np. po usunieciu jakiegos, « zeby bylo po kolei ». Niestety reczne wpisanie nazwy Picture XX i potem kopiowanie go - bedzie skutkowac zachowaniem nazwy Picture XX dla kolejnych kopii, zamiast Picture XX+1
¯\_(ツ)_/¯
Dzięki @taju i @brak_nicku za pomoc, macie u mnie browara! Chodziło o różne wersje językowe, u mnie po angielsku Picture 1 dostawało nowy numer, ale u klienta nie, bo tam działa to tylko na np. Obraz 1 i w tym był sęk!
@MvPancer: do polski sie nie wybieram, to mojego browara mozesz przelac temu panu w okularach, co go pis nie lubi, bo zbiera pieniadze dla sluzby zdrowia ;)