Aktywne Wpisy
Mieszkam z żoną i dzieckiem na 75 m kw. (3 pokoje). W ciągu paru lat praktycznie wszyscy moi znajomi z dziećmi wynieśli się z tego osiedla. Jeden kupił dom 150 metrów, drugi i trzeci mieszkania po 100 metrów. Wszyscy zostawili sobie poprzednie mieszkania (65-75 metrów) na wynajem. Zaczynam miec wrażenie że mam najgorsze warunki mieszkaniowe z ludzi których znam. Ostatnio jedna osoba o moich 75 metrach powiedziała "mnie by było w takim
Buli98 +98
bakston chce się wykopkom przypodobać #famemma
Celuję w dom piętrowy 130 m2 z ogrzewaniem podłogowym (przynajmniej na parterze).
Ze względów ekonomicznych na ten moment skłaniam się w kierunku ogrzewania gazowego (miejska sieć) oraz zwykłego prądu.
Fotowoltaika kusi, jednak raczej nie zainwestuje w nią już na etapie budowy, może w późniejszym czasie.
Czy moje myślenie jest dobre czy 'wygodne i zaściankowe'? Czy rzeczywiście w takim metrażu lepiej zdecydować się na pompę ciepła czy zupełnie inne rozwiązanie? Jak to wg Was wygląda?
#budownicto #budujzwykopem #remontujzwykopem #budowadomu #mieszkaniedeweloperskie #nieruchomosci
Jeśli z kolei masz podłogówkę wszędzie, a podpięcie do gazu to 5k+ to bierz PC i z głowy. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@ATAT-2: nie rób tego błędu i zrób 100% podłogówki.
Komfort cieplny jest lepszy z podlogowka, dodatkowo nie zastawiasz sobie scian grzejnikami.
W zasadzie same plusy, nie rozumiem czemu ktos mialby robic z wlasnej woli grzejniki.
EDIT: no jedyny minus to większa bezwładność.
Mimo wszystko, jestem przekonany, że pompa ciepla z montażem wyjdzie drożej
@kolejny_wolny_nick: grzejnik elektryczny łazienkowy, pozatym przy WM i tak bez niego wszystko szybko schnie.
W obu przypadkach po roku chcę PV
@excelfinance: Bez sensu, jakie zalety mają grzejniki? Wymagają też innej temperatury, a to już ekstra koszta i komplikacja instalacji.
Podłogówka wszędzie + grzejnik w łazience wpięty w obieg żeby wysuszuć ręcznik to najrozsądniejsze rozwiązanie.
@Crow7422: Gaz w drodze więc nie powinno być tragedii. Chyba ;)
@koob: Pewnie i na tym stanie (ew grzejnik w garażu). Chociaż słyszałem, że ciągnięcie podłogówki na piętro to spore koszta.
@ATAT-2: tak - chyba, że myślisz o pompie woda-woda, w tym przypadku jest o czym myśleć, ale mało kto ma warunki na taką pompę, a nawet o niej słyszał.