Wpis z mikrobloga

Rozwiążmy ten spór raz i porządnie - źródło ciepła i energii ;)

Celuję w dom piętrowy 130 m2 z ogrzewaniem podłogowym (przynajmniej na parterze).

Ze względów ekonomicznych na ten moment skłaniam się w kierunku ogrzewania gazowego (miejska sieć) oraz zwykłego prądu.
Fotowoltaika kusi, jednak raczej nie zainwestuje w nią już na etapie budowy, może w późniejszym czasie.

Czy moje myślenie jest dobre czy 'wygodne i zaściankowe'? Czy rzeczywiście w takim metrażu lepiej zdecydować się na pompę ciepła czy zupełnie inne rozwiązanie? Jak to wg Was wygląda?

#budownicto #budujzwykopem #remontujzwykopem #budowadomu #mieszkaniedeweloperskie #nieruchomosci
  • 25
  • Odpowiedz
@ATAT-2: Jak masz dostęp do gazu i za przyłącze nie skasują Cie na chorą kwote to bierz gaz.
Jeśli z kolei masz podłogówkę wszędzie, a podpięcie do gazu to 5k+ to bierz PC i z głowy. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Celuję w dom piętrowy 130 m2 z ogrzewaniem podłogowym (przynajmniej na parterze).

@ATAT-2: nie rób tego błędu i zrób 100% podłogówki.
  • Odpowiedz
@ATAT-2: Zrób dobre ocieplenie, podłogówkę wszędzie (nie wiem czy przy tym metrażu warto rzucać się na budowę piętra), na jakiejś niskiej temperaturze projektowej (zainwestuj w porządny projekt, albo zrób sam - nie wierz instalatorom, którzy chcą kłaść rurki wszędzie co 10cm). Masz wtedy do wyboru gaz lub pompę ciepła. Co wybierzesz to sam musisz przeliczyć, przy dobrym ociepleniu zapotrzebowanie na ciepło budynku pewnie wyjdzie Ci w okolicach 5kW. Gaz pewnie na
  • Odpowiedz
@excelfinance: komplikacja całego układu - inna temperature musisz dac na grzejniki, inna na podloge. Problem z niskotemperaturowymi zrodlami ciepla, PC teoretycznie dziala z grzejnikami, ale z podloga dziala wydajniej.
Komfort cieplny jest lepszy z podlogowka, dodatkowo nie zastawiasz sobie scian grzejnikami.
W zasadzie same plusy, nie rozumiem czemu ktos mialby robic z wlasnej woli grzejniki.

EDIT: no jedyny minus to większa bezwładność.
  • Odpowiedz
@ATAT-2: Wybór źródła ogrzewania zależy od wielu spraw; ale jak masz gaz w ulicy to nawet nie ma nad czym się zastanawiać :) A... i jak chcesz podłogówkę na parterze to na piętrze też bierz podłogowe, albo ścienne; grzejniki cholernie skomplikują ci instalacje
  • Odpowiedz
@ATAT-2: tak jak pisalem w poprzednich wpisach (nie wiem po co roztrzasasz ciagle ten sam temat :P). Jezeli masz gaz w drodze to gaz + 100% podlogowki, jezeli nie masz to PC + 100% podlogowki.
  • Odpowiedz
@koob: "W zasadzie same plusy, nie rozumiem czemu ktos mialby robic z wlasnej woli grzejniki." Hipotetycznie masz do wysuszenia ręcznik (albo dzieci wracają z zabawy na śniegu w mokrych spodniach narciarskich) , a masz podłogówkę na całości i brak grzejników. Co robisz aby go wysuszyć? Podejście, że parter podłogówka + piętro podłogówka w łazience + grzejniki jest najbardziej optymalna. Powiem więcej: ja w łazience na piętrze mam podłogówkę + grzejnik.
  • Odpowiedz
Hipotetycznie masz do wysuszenia ręcznik (albo dzieci wracają z zabawy na śniegu w mokrych spodniach narciarskich)

@kolejny_wolny_nick: grzejnik elektryczny łazienkowy, pozatym przy WM i tak bez niego wszystko szybko schnie.
  • Odpowiedz
możesz jakoś uargumentować? Zastanawiam się czy nie zrobić podłogówki na cały parter, a poddasze tylko łazienka, reszta grzejniki.

@excelfinance: Bez sensu, jakie zalety mają grzejniki? Wymagają też innej temperatury, a to już ekstra koszta i komplikacja instalacji.
Podłogówka wszędzie + grzejnik w łazience wpięty w obieg żeby wysuszuć ręcznik to najrozsądniejsze rozwiązanie.
  • Odpowiedz
Zrób dobre ocieplenie, podłogówkę wszędzie (nie wiem czy przy tym metrażu warto rzucać się na budowę piętra), na jakiejś niskiej temperaturze projektowej (zainwestuj w porządny projekt, albo zrób sam - nie wierz instalatorom, którzy chcą kłaść rurki wszędzie co 10cm). Masz wtedy do wyboru gaz lub pompę ciepła. Co wybierzesz to sam musisz przeliczyć, przy dobrym ociepleniu zapotrzebowanie na ciepło budynku pewnie wyjdzie Ci w okolicach 5kW. Gaz pewnie na etapie instalacji
  • Odpowiedz
@KwasowyProktolog10kJava: Trudno powiedzieć, dlatego każdy musi sobie sam policzyć. Piec + sterownik + zbiornik cwu to pewnie ok. 6k + instalacja - podobnie jak piszesz + ewentualne kominy. Pompa to zależy od mocy, dlatego trzeba ogarnąć projekt etc. - inna cena jest za pompę 5kw a inna 15kW. Dlatego też pisałem aby zrobić dobry projekt podłogówki - wtedy jak gaz za drogi to możesz zamienić na pompę ciepła czy cokolwiek innego
  • Odpowiedz
Dziękuje za informację, tak więc spieszę z odpowiedziami ;)

Jak masz dostęp do gazu i za przyłącze nie skasują Cie na chorą kwote to bierz gaz.

@Crow7422: Gaz w drodze więc nie powinno być tragedii. Chyba ;)

@ATAT-2: nie rób tego błędu i zrób 100% podłogówki.

@koob: Pewnie i na tym stanie (ew grzejnik w garażu). Chociaż słyszałem, że ciągnięcie podłogówki na piętro to spore koszta.

(nie wiem czy
  • Odpowiedz