Aktywne Wpisy
dexterpol +29
W końcu dzisiaj wyplatka po podwyżce wleciala, lvl 26, a jak tam u was? Dalej jebnie za 4k u fabryce smrodu? ( ͡° ͜ʖ ͡°)#pracbaza #praca #korposwiat
Metodzik +148
=====================[DARMOWA GRA NA EPIC]===================
The Outer Worlds: Spacer's Choice Edition oraz Islets za D̲A̲R̲M̲O̲ w EPIC
OCENA
METACRITIC: The Outer Worlds: Spacer's Choice Edition metascore: 72 / user score: 6.0, Islets: metascore: 82 / user score: 8.1
STEAM: The Outer Worlds: Spacer's Choice Edition: Mieszane (965 ocen), Islets: Przytłaczająco pozytywne (759 ocen)
DATA WYDANIA:
The Outer Worlds: Spacer's Choice Edition 7 marca 2023 (steam)
Islets 24 sierpnia 2022 (steam)
AKTUALNE❗ do
The Outer Worlds: Spacer's Choice Edition oraz Islets za D̲A̲R̲M̲O̲ w EPIC
OCENA
METACRITIC: The Outer Worlds: Spacer's Choice Edition metascore: 72 / user score: 6.0, Islets: metascore: 82 / user score: 8.1
STEAM: The Outer Worlds: Spacer's Choice Edition: Mieszane (965 ocen), Islets: Przytłaczająco pozytywne (759 ocen)
DATA WYDANIA:
The Outer Worlds: Spacer's Choice Edition 7 marca 2023 (steam)
Islets 24 sierpnia 2022 (steam)
AKTUALNE❗ do
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Wylosowany zestaw:
a) Zrób zdjęcie ale w taki sposób, aby twoja osoba pojawiła się w kilku miejscach
b) Ugotuj/upiecz swoją ulubioną potrawę. Podaj odświętnie jak w restauracji i zjedz wspominając czasy kiedy można było zjeść na mieście :)
c) Zrób bałwana 3D w domowych warunkach z czegokolwiek innego niż śnieg
Wyzwania ciekawe, ale z racji tego, że razem z #rozowypasek lubimy nowe smaki i eksperymenty kulinarne, weszliśmy w temat b).
Ulubionych potraw też mamy dużo, ale poszliśmy kluczem - na co mamy największego smaka - i padło na bardzo prostą „kiełbasę z cebulą z patelni”. Jednak skoro to restauracja, to nieco podkręciliśmy!
Zapraszam na relację w komentarzach z przygotowań i z kolacji w tymczasowej restauracji „Piwnica”, gdzie szef kuchni, aspirujący #masterchef, przygotował pięciodaniowe menu z tematem przewodnim „cebula”!
W sumie wyszło tego ok. 3kg :)
Lody potrzebują ok. 3-4 h do zamarznięcia.
Nigdy wcześniej nie robiłem lodów więc będzie to wyzwanie podwójne, bo to drugi powód, poza dodaniem cebuli, że będą niesmaczne.
Wykorzystywane składniki:
- Cebula
- Mleko (świeże 3.2%, choć powinno być pełne)
- Śmietana 30%
- Cukier
- Nalewka aroniowo-wiśniowa, robiona przez moją mamę
- Dwa „owoce” kardamonu
Tutaj chwila uwagi dla nalewki (choć w oryginalnym przepisie
Posiekana cebula trafia do rondelka, gdzie na maśle się szkli przez kilka minut.
Następnym krokiem jest zalanie jej kieliszkiem nalewki. Czekam, aż alkohol wyparuje. Robi się już gęsto i kleiście w środku.
Zalewam całość pozostałymi składnikami i czekam, aż zacznie bulgotać, po czym odstawiam na bok na kilka minut, żeby wystygło i miksuję blenderem na gładko.
Przelewam do foremki i gdy osiągnie temperaturę pokojową, wrzucam na najbliższych
Składniki klasyczne, rosołowe:
- 350g kawałek szponderka wołowego
- Marchewka
- Seler
- Por
- Ziarenka pieprzu
- Ziarenka ziela angielskiego
- Liście laurowe
- Sól
Do garnka dolewam 2 litry wody i dodaję sam szponder i przyprawy. Po pół godziny bulgotania, dodaję warzywa i ustawiam czas na 2.5h delikatnego pyrkania.
Obieram z łupinek i mocno płukam zimną wodą. To ważne, bo z zimnej cebuli unosi się mniej olejków eterycznych, co zwiększa szanse na to, że nie zrobię samo-nokautu oczu (finalnie - udało się bez płaczu).
Siekam na dwa sposoby - w piórka i w kostkę.
W każdym daniu cebula poddana jest karmelizacji pod wpływem temperatury. Na średnim ogniu rozpuszczam masło i dorzucam cebulę. Na razie nie dodaję przypraw.
Regularnie mieszam i dbam, by się nie przypalała, tylko z każdą minutą delikatnie zmieniała kolor na ciemniejszy.
Operuję cebulą na 3 palnikach. Na dużej patelni piórka, które trafią do zupy i dania głównego. W osobnych rondelkach kostka, jedna do dżemu, druga do kremu.
Mocno rozgrzewam patelnię grillową i kładę po 3 plasterki bekonu. Czekam, aż zaczną się rumienić a ich tłuszczyk powytapia się na dno. Ale to pachnie!
Gotowe plastry bekonu przekładam na ręcznik papierowy, żeby się trochę odtłuściły.
Tłuszczyk z patelni przelewam do miseczki. Ma w sobie mnóstwo smaku, który odda dżemowi :)
To słodka mikstura smaków, które normalnie kojarzą nam się bardzo słono.
Do tej pory raz próbowałem konfitury z czerwonej cebuli, która bardzo mi smakowała więc to połączenie też brzmi obiecująco.
Przygotowuję:
- Skarmelizowaną cebulę pokrojoną w kostkę
- Zgrillowany bekon, który pokroję w małe kawałki
- Tłuszcz wytopiony z boczku
- Cukier trzcinowy
- Miód
- Filiżanka przygotowanej kawy
- Ocet balsamiczny
Do cebuli w rondelku dodaję
Nigdy mi dobrze nie wychodzą.
Kupiłem odmianę przeznaczoną do pieczenia bo pierwotnie miały być robione w piekarniku, ale finalnie, zmajstruję wszystkie składniki dania głównego na jednej patelni, żeby wszystkie smaki mogły się przeniknąć.
Ziemniaki w odmianie „Melody”, cokolwiek to znaczy, kroję w plasterki i wrzucam do garnka z osoloną wodą na 20 minut.
Rozgotowałem i smak też jest taki sobie, ale jestem spokojny, bo w kolejnym etapie pewnie da się to
Warzywa i mięso wyciągam wywaru z pomocą sitka.
Czas na sprawienie, by zupa cebulowa była zupą cebulową.
Przygotowuję:
- Bulion
- Cebulę pokrojoną w piórka, wcześniej skarmeiizowaną
- Wino
- Liść laurowy
- Tymianek suszony
- Czosnek
- Białe wino (Bodega Cortes, w Makro za 10 zł, polecam jako pierwszorzędne smakowo białe wino, mój faworyt w klasie „do trzech dych”)
W garnku
Część rzeczy przygotowałem wcześniej więc teraz pozostaje wszystko złączyć w pyszną całość.
Składniki:
- Karmelizowana cebula
- Bekon
- Ugotowane ziemniaki
- Wędzona słonina (odkryłem ten rarytas niedawno i jestem wielkim fanem!)
- Kiełbasa śląska
- Tymianek
- Sól i pieprz
Kroję i podsmażam solidnie kiełbasę na patelni.
Gdy gotowa - zdejmuję ją i zastępuję słoniną, którą wytapiam. W ten sposób patelnia jest pokryta kiełbasiano-słonionowo-wędzonym tłuszczem, na którym piekę ziemniaki
Kroję bagietkę francuską na kromki, smaruję z obu stron masłem z odrobiną czosnku i wrzucam na patelnię, żeby pomału się brązowiły i nabierały chrupkości.
Przygotowuję krem cebulowo-parmezanowy.
Składniki:
- Karmelizowana cebula pokrojona w kostkę
- Śmietana 30%
- Majonez
- Parmezan
- Papryka wędzona
- Chleb tostowy
Mieszam cebulę z majonezem, cebulą i papryką. Ścieram na drobnej tarce parmezan.
Kromkę chleba tostowego kroję na 4 małe kawałki.
Do rozgrzanego piekarnika wkładam posmarowane kawałki chleba i czekam, aż temperatura rozpuści ser i smak kremu pięknie się wymiesza.
Wlewam zupę do małych naczyń. Wkładam do środka testowany kawałek bagietki i całość posypuję serem.
Zapiekam w piekarniku, aż ser się rozpuści.
Ostatecznie użyłem dwóch rodzajów sera:
- Gruyere - szwajcarski, ostry ser - ostrość taka, że potrafi poszczypać w język, uwielbiam go
- Emmentaler - również szwajcarski, jednak ten ma nieco słodsze aromaty
Omniomniom!
Restauracja się otworzyła, stolik już gotowy na przyjęcie gości.
Smakuje dobrze, choć nieco za słodki do samej bagietki. Mogłem dodać ser brie :)
Dobrze, że zrobiłem więcej, bo pochłonęliśmy je momentalnie :)
Brak słów! Nigdy nie przypuszczałem, że takie smaki wyjdą spod mojej ręki.
Łatwe do ogarnięcia, róbcie i jedzcie w opór!
Wyszło tak, jak chcieliśmy.
Już pełni, ale daliśmy radę wyczyścić talerze :)